„Începând de săptămâna care vine (vor apărea noile ghiduri — n.r). Noi aveam șase ghiduri, plus unul, care sunt finalizate deja, discutate și cu Ministerul Fondurilor Europene și cu partenerii sociali. Problema este programul MySmis, care în noua formulă va trebui să integreze toate aceste programe, să formeze o bază pentru introducerea datelor. Conform discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, până la 1 martie era termenul să se termine acest program. În momentul acela deja putem să dăm drumul. În caz că nu se termină programul la timp, vom da drumul pe hârtie„, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.
El a apreciat că viitoarele ghiduri vor cuprinde schimbări semnificative față de cele anterioare, în contextul în care s-a trecut la o nouă fază de planificare a dezvoltării europene. „Cred că aceste noi ghiduri vor fi mai pragmatice și cred că vor fi mai ușor de aplicat, mai ușor de înțeles, iar pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corecții sau alte lucruri”, a spus Dîncu.
În acest context, el a opinat că rata de absorbție a fondurilor va crește. De asemenea, vicepremierul și-a exprimat speranța că, în urma colaborării cu asociațiile primarilor și ale consiliilor județene, va fi îmbunătățită relația cu beneficiarii.
„O parte din aceste pierderi de fonduri au fost determinate în anii trecuți și de lipsa unei comunicări cu beneficiarii, care nu au înțeles într-un mod univoc ghiduri făcute foarte complicat, câteodată mai complicat decât erau prevăzute la Bruxelles. Să sperăm că în acest timp am depășit aceste elemente. N-or fi perfecte nici ghidurile acestea, dar sperăm că sunt mai simple și mai bune decât cele din anii trecuți„, a precizat el.
Vasile Dîncu a subliniat că noul Program Operațional Regional, în comparație cu cel din perioada 2007 – 2014, va pune accent pe asociere, interconexiune și proiecte care să servească unor zone din ce în ce mai largi.
„Vom premia, ca să zicem așa, de la Guvern, prin strategiile legate de fondurile europene, pe acei oameni care își asociază zone metropolitane în jurul lor. Se asociază mai multe orașe din zonă, acești oameni pot să primească mai multe resurse și pot să gestioneze programe mult mai complexe”, a explicat vicepremierul.
El a adăugat că este necesară și o creștere a capacității administrative la nivel local, prin intermediul unor programe.
„Nu doar la nivel central, așa cum se întâmplă de câțiva ani, ci să sprijinim și administrația locală, care să aibă oameni pregătiți în domeniul fondurilor europene, să aibă departamente care să poată dezvolta strategii, oameni pregătiți în zona absorbției de fonduri europene și pentru licitații publice, în zona de achiziții publice”, a mai spus Vasile Dîncu.