Noile GHIDURI pentru cei care vor să acceseze fonduri europene vor apărea săptămâna viitoare

Noile ghiduri ale solicitantului pentru accesarea fondurilor europene vor fi date publicității începând de săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu. Oficialul a spus că noile ghiduri vor fi "mai pragmatice", mai ușor de aplicat și de înțeles decât cele anterioare.
Iulian Tudor
29 feb. 2016, 15:40
Noile GHIDURI pentru cei care vor să acceseze fonduri europene vor apărea săptămâna viitoare

Începând de săptămâna care vine (vor apărea noile ghiduri — n.r). Noi aveam șase ghiduri, plus unul, care sunt finalizate deja, discutate și cu Ministerul Fondurilor Europene și cu partenerii sociali. Problema este programul MySmis, care în noua formulă va trebui să integreze toate aceste programe, să formeze o bază pentru introducerea datelor. Conform discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, până la 1 martie era termenul să se termine acest program. În momentul acela deja putem să dăm drumul. În caz că nu se termină programul la timp, vom da drumul pe hârtie„, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

El a apreciat că viitoarele ghiduri vor cuprinde schimbări semnificative față de cele anterioare, în contextul în care s-a trecut la o nouă fază de planificare a dezvoltării europene. „Cred că aceste noi ghiduri vor fi mai pragmatice și cred că vor fi mai ușor de aplicat, mai ușor de înțeles, iar pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corecții sau alte lucruri”, a spus Dîncu.

În acest context, el a opinat că rata de absorbție a fondurilor va crește. De asemenea, vicepremierul și-a exprimat speranța că, în urma colaborării cu asociațiile primarilor și ale consiliilor județene, va fi îmbunătățită relația cu beneficiarii.

O parte din aceste pierderi de fonduri au fost determinate în anii trecuți și de lipsa unei comunicări cu beneficiarii, care nu au înțeles într-un mod univoc ghiduri făcute foarte complicat, câteodată mai complicat decât erau prevăzute la Bruxelles. Să sperăm că în acest timp am depășit aceste elemente. N-or fi perfecte nici ghidurile acestea, dar sperăm că sunt mai simple și mai bune decât cele din anii trecuți„, a precizat el.

Vasile Dîncu a subliniat că noul Program Operațional Regional, în comparație cu cel din perioada 2007 – 2014, va pune accent pe asociere, interconexiune și proiecte care să servească unor zone din ce în ce mai largi.

„Vom premia, ca să zicem așa, de la Guvern, prin strategiile legate de fondurile europene, pe acei oameni care își asociază zone metropolitane în jurul lor. Se asociază mai multe orașe din zonă, acești oameni pot să primească mai multe resurse și pot să gestioneze programe mult mai complexe”, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că este necesară și o creștere a capacității administrative la nivel local, prin intermediul unor programe.

„Nu doar la nivel central, așa cum se întâmplă de câțiva ani, ci să sprijinim și administrația locală, care să aibă oameni pregătiți în domeniul fondurilor europene, să aibă departamente care să poată dezvolta strategii, oameni pregătiți în zona absorbției de fonduri europene și pentru licitații publice, în zona de achiziții publice”, a mai spus Vasile Dîncu.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Un bărbat din Kerala, blocat timp de 42 de ore într-un lift de spital fără mâncare sau apă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'