Noile GHIDURI pentru cei care vor să acceseze fonduri europene vor apărea săptămâna viitoare

Noile ghiduri ale solicitantului pentru accesarea fondurilor europene vor fi date publicității începând de săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu. Oficialul a spus că noile ghiduri vor fi "mai pragmatice", mai ușor de aplicat și de înțeles decât cele anterioare.
Iulian Tudor
29 feb. 2016, 15:40
Noile GHIDURI pentru cei care vor să acceseze fonduri europene vor apărea săptămâna viitoare

Începând de săptămâna care vine (vor apărea noile ghiduri — n.r). Noi aveam șase ghiduri, plus unul, care sunt finalizate deja, discutate și cu Ministerul Fondurilor Europene și cu partenerii sociali. Problema este programul MySmis, care în noua formulă va trebui să integreze toate aceste programe, să formeze o bază pentru introducerea datelor. Conform discuțiilor pe care le-am avut săptămâna trecută, până la 1 martie era termenul să se termine acest program. În momentul acela deja putem să dăm drumul. În caz că nu se termină programul la timp, vom da drumul pe hârtie„, a afirmat vicepremierul Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

El a apreciat că viitoarele ghiduri vor cuprinde schimbări semnificative față de cele anterioare, în contextul în care s-a trecut la o nouă fază de planificare a dezvoltării europene. „Cred că aceste noi ghiduri vor fi mai pragmatice și cred că vor fi mai ușor de aplicat, mai ușor de înțeles, iar pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corecții sau alte lucruri”, a spus Dîncu.

În acest context, el a opinat că rata de absorbție a fondurilor va crește. De asemenea, vicepremierul și-a exprimat speranța că, în urma colaborării cu asociațiile primarilor și ale consiliilor județene, va fi îmbunătățită relația cu beneficiarii.

O parte din aceste pierderi de fonduri au fost determinate în anii trecuți și de lipsa unei comunicări cu beneficiarii, care nu au înțeles într-un mod univoc ghiduri făcute foarte complicat, câteodată mai complicat decât erau prevăzute la Bruxelles. Să sperăm că în acest timp am depășit aceste elemente. N-or fi perfecte nici ghidurile acestea, dar sperăm că sunt mai simple și mai bune decât cele din anii trecuți„, a precizat el.

Vasile Dîncu a subliniat că noul Program Operațional Regional, în comparație cu cel din perioada 2007 – 2014, va pune accent pe asociere, interconexiune și proiecte care să servească unor zone din ce în ce mai largi.

„Vom premia, ca să zicem așa, de la Guvern, prin strategiile legate de fondurile europene, pe acei oameni care își asociază zone metropolitane în jurul lor. Se asociază mai multe orașe din zonă, acești oameni pot să primească mai multe resurse și pot să gestioneze programe mult mai complexe”, a explicat vicepremierul.

El a adăugat că este necesară și o creștere a capacității administrative la nivel local, prin intermediul unor programe.

„Nu doar la nivel central, așa cum se întâmplă de câțiva ani, ci să sprijinim și administrația locală, care să aibă oameni pregătiți în domeniul fondurilor europene, să aibă departamente care să poată dezvolta strategii, oameni pregătiți în zona absorbției de fonduri europene și pentru licitații publice, în zona de achiziții publice”, a mai spus Vasile Dîncu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Mario Balint cere, din nou, bani pentru dedicații. Cât i-a dat lui Salam
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Gala Women in Economy 2025: Recunoașterea Antreprenoriatului Feminin în România
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!