Noile norme RCA: Bonusul este de 50%-100%, iar malusul, de 110%-200%

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat marţi, spre consultare publică, normele de aplicare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, în care sunt prevăzuţi şi coeficienţii de bonus (50%-100%), respectiv de malus (110%-200%) aferenţi tarifelor.
Filip Stan
04 iul. 2017, 12:22
Noile norme RCA: Bonusul este de 50%-100%, iar malusul, de 110%-200%

Pentru a se asigura punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, proiectul de normă elaborat de către ASF şi supus consultării publice vizează în principal următoarele aspecte:

– definirea anumitor noţiuni de bază în textul normei;
– reglementarea anumitor aspecte tehnice care intră în aria de competenţă a ASF;

– reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;
– formatul poliţei de asigurare;
– reglementarea condiţiilor şi criteriilor de autorizare şi practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;
– criteriile de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente utilizate în calculul tarifului de primă;
– asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat;
– modalitatea de avizare şi înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;
– reglementarea modalităţii de constatare, evaluare, stabilire şi plată a despăgubirilor;
– modalitatea de decontare directă;
– reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;
– facilităţi şi penalităţi aplicabile asiguraţilor.

Proiectul de normă are în vedere reglementarea anumitor aspecte noi prevăzute în cuprinsul Legii nr. 132/2017 cum ar fi:

1. Introducerea noţiunii de tarif de referinţă, reprezentând tariful orientativ ce se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF. Tariful urmează a fi publicat de către ASF.

2. Introducerea noţiunii de „asigurat cu risc ridicat”, acesta reprezentând persoana care pe baza încadrării în clasele de risc pentru care cel puţin trei asigurători RCA ofertează un tarif de prima de „N” ori mai mare decât tariful de referinţa. Factorul „N” este stabilit de către Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cu aprobarea ASF.

3. Asigurătorii RCA şi intermediarii de asigurări au obligaţia să informeze asiguraţii/contractanţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia cu 30 zile înainte de încetare. Modalitatea de reînnoire a contractului RCA se stabileşte prin reglementari ale ASF.

4. Menţionarea în cuprinsul legii a principiului de acordare a despăgubirii pe baza acoperirii costurilor de readucere a vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat.

5. Stabilirea despăgubirii pe baza costurilor de reparaţie ale vehiculelor, valoarea de reparaţie fiind reglementată prin lege ca fiind cea stabilită prin utilizarea sistemelor specializate de evaluare sau prin documente emise în condiţiile legii în care unitatea reparatoare auto îşi poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afişată.

Proiectul de normă are totodată în vedere punerea în acord cu anumite modificări ale legislaţiei primare, care privesc:

1. Aplicarea sistemului bonus-malus, criteriile de aplicare fiind cele stabilite de către ASF şi prevăzute în legislaţia secundară.

2. Modificarea condiţiilor de certificare a personalului care efectuează constatarea daunelor. 

3. Modificarea reglementărilor ce privesc modul de stabilire în amiabil a despăgubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vătămării integrităţii corporale ori a sănătăţii acestora. Acestea urmează a fi stabilite pe baza punctajului comunicat de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti şi prevăzut într-un ordin comun emis de către Ministerul Sănătăţii şi ASF.

4. Modificarea prevederilor privind suspendarea contractului RCA, măsură ce poate fi aplicată pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, ASF şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță! Se schimbă cărțile de identitate în România!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care circulă cu anvelope all season în timpul iernii. Anunțul oficial făcut de RAR
Capital.ro
Interzis în România și UE. Regulă nouă din 1 ianuarie. Dispare complet de la vânzare
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Adevarul
Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”
wowbiz.ro
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp după ce fiii afaceristului au confirmat că acesta a fost condus pe ultimul drum: "Mi-ar plăcea ca Honorius să iasă public și să spună, chiar sunt pusă într-o sit
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Situație halucinantă în cazul lui Andrei, băiatul mort de peritonită. Sora acestuia spune că i s-a cerut să mușamalizeze cazul: „Mi-au spus că e mai bine să știm doar noi”
Cancan.ro
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
FRF stabilește reguli stricte pentru suporterii meciului România – Kosovo
MediaFlux
Silviu Prigoană era DEVASTAT de o DURERE SECRETĂ. TRAGEDIA unuia dintre COPII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva