Un biciclist care şi-a montat o cameră de filmat pe cască a arătat manevrele riscante la care trebuie să recurcă iubitorii sportului pe două roţi care vor să folosească noile piste de biciclete de pe Spaiul Independenţei. În imagini se vede cum zeci de şoferi au parcat pe prima bandă de circulaţie, fără să ţină cont că este marcată şi semnalizată ca fiind pistă pentru biciclete.
Nu departe de sediul Primăriei Capitalei, biciclistul este nevoit să evite maşinile parcate, dar şi un autobuz cu care este nevoit să împartă pista de biciclete, în zona unei staţii.
Cele două clipuri care ilustrează riscul la care se expun bicicliştii care folosesc pistele de pe Spaiul Indendenţei au stârnit controverse pe reţelele de socializare.
„Trebuie facut la fel ca pe Calea Victoriei, altfel tot a masinilor e pista.
Nu știu dacă merge, am înțeles că pe unele bucăți ar trebui să circule și autobuze, și biciclete.
Poate vom avea și penalizări pentru cei ce parchează pe banda specială pentru biciclete.
Eu aș aduce Poliția din Olanda acolo, ar da amenzi la toți care au parcat pe pistă și le-ar ridica mașinile”, sunt doar câteva dintre comentariile internaţiulor revoltaţi că pista de biciclete a fost ocupată de şoferii maşinilor.
Primăria Capitalei amenajează piste de biciclete pe prima bandă de circulație de pe ambele sensuri ale Splaiului Independenței, între Piața Națiunile Unite și Podul Grozăvești. Lucrările se vor finaliza până la începutul lunii august, conform Hotnews.
Pistele sunt construite pe prima bandă de circulaţie care este în prezent ocupată de maşinile parcate neregulamentar, în zonele în care oprirea este interzisă. Delimitarea pistei se va face cu stâlpișori direcționali în intersecții și cu marcaje în rest.
Pe tronsonul dintre Piaţa Naţiunilor Unite şi Podul Izvor, liniile care delimitează pistele au fost trasate pe asfalt, iar o parte dintre indicatoarele rutiere au fost montate.
Pe porțiunea dintre Eroilor – Piața Operei și Pod Grozăvești, prima bandă de circulație de pe ambele sensuri ale Splaiului a fost deja în mare parte marcată pentru a fi transformată în pistă de biciclete. O bună parte din autobuzele și troleibuzele, care circulă în zonă, nu mai folosesc prima bandă și circulă direct pe banda doi, notează sursa citată.
De asemenea, pe prima bandă de circulație din dreptul spitalului Universitar a fost desființat culoarul dedicat exclusiv autobuzelor și au fost eliminați stâlpișorii galbeni de plastic pentru a putea fi executate marcajele pentru viitoarea pistă de biciclete.
Traseul 1 are două ramificații:
Ramura 1: Piaţa Victoriei – Bdul. Aviatorilor – bdul. Beijing – str. Nicolae Caranfil – Șos. Pipera;
Ramura 2: Bdul. Constantin Prezan – Șos. Kiseleff – Piața Presei Libere
Lungimea arterelor de-a lungul cărora se desfășoară acest traseu este de cca. 7,70 km, iar lungimea totală a pistelor de bicicliști proiectate este de cca. 9,30 km.
Traseul 2
P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu.
Lungimea arterelor de-a lungul cărora se desfășoară acest traseu este de cca. 8,60 km, iar lungimea totală a pistelor de bicicliști proiectate este de cca. 17,20 km. Suprafața totală de teren ocupată de realizarea pistelor destinate circulației bicicliștilor este de cca. 56.930mp.
Traseul 3
Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite (Pod Grozăvești)
Lungimea arterelor de-a lungul cărora se desfășoară acest traseu este de cca. 5,50km, iar lungimea totală a pistelor de bicicliști proiectate este de cca. 10,15km. Suprafața totală de teren ocupată de realizarea pistelor destinate circulației bicicliștilor este de cca. 37.850mp.
Traseul 4
Bd. Libertății – Piața Constituției – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național.
Lungimea arterelor de-a lungul cărora se desfășoară acest traseu este de cca. 6,19 km, iar lungimea totală a pistelor de bicicliști proiectate este de cca. 11,60km.