NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

Cu două zile înainte de finalizarea legii salarizării, România TV a aflat care vor fi veniturile bugetarilor. Astfel, potrivit documentului obţinut de jurnalişti, un profesor cu 25 de ani de vechime ar putea ajunge la 5.700 de lei, iar un judecător va încasa 14.000 de lei lunar.
Iulian Tudor
08 feb. 2016, 07:49
NOUA GRILĂ DE SALARIZARE. Cu cât ar putea creşte salariile bugetarilor. REACŢIA sindicatelor

Ministrul Muncii, Ana Costea, va discuta săptămâna aceasta cu parlamentarii despre modificările aduse Legii Salarizării. Oficialul  va prezenta proiectul deputaţilor şi senatorilor din Comisiile de Muncă. Proiectul de lege prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari şi ar urma să intre în vigoare în 2017.

Noua lege a salarizării. Cine va primi mai mulţi bani şi ale cui salarii ÎNGHEAŢĂ în următorii ani

Potrivit unui document obţinut de România TV, un profesor cu studii superioare şi cu 25 de ani vechime ar putea ajunge la un salariu brut de 5.700 de lei, tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

La aceste salarii se pot adăuga şi sporuri. Lefurile bugetarilor vor creşte etapizat, în următorii 4-5 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Guvernul trebuie să finalizeze proiectul de lege până la data de 10 februarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 ar trebui să intre în vigoare.

„Salariile sunt bune, dar există o doză foarte mare de neîncredere vizavi de aplicarea legii în această formă”

Sindicatele spun că daca s-ar merge pe această variantă, „salariile sunt bune”, însă sunt neîncrezători că majorările salariale vor fi atât de mari, de vreme ce „Ministerul de Finanţe a vorbit de creşteri salariale care în 4-5 ani vor putea ajunge la maxim 12%”.

Grilele de salarizare au fost negociate cu partenerii de dialog social, federatii sindicale reprezentative pentru fiecare domeniu de activitate bugetara in parte. Sumele sunt in regula. Daca un cadru didactic va putea ajunge, dupa 20 de ani de activitate, la un salariu brut de 5.700 de lei, este diferenta majora fata de ce se intampla in momentul de fata, cand trebuie sa ai peste 40 de ani de vechime in invatamant ca sa pot ajunge la un salariu de maxim 3.300 de lei, brut.Daca s-ar aplica aceasta noua lege a salarizarii, sistemul ar putea deveni mai atractiv pentru cei care isi doresc o cariera didactica.

Ministrul Ana Costea, anunţ despre legea salarizării: E nevoie de criterii obiective şi să se elimine subiectivismul

Dar, atata vreme cat Ministerul de Finante vorbeste de cresteri salariale care in patru ani vor putea ajunge la maxim 12%, in cel mai fericit caz, a intra in vigoare o lege a salarizarii, care va fi aplicata etapizat, in 4-5 ani, cu cresteri salariale care, in medie, sunt de peste 70-80%, ridica un mare semn de intrebare vizavi de coerenta declaratiilor facute in ultima perioada.

Salariile sunt bune, daca s-ar merge pe aceasta varianta, insa, pe de alta parte, exista o doza foarte mare de neincredere vizavi de intrarea practica a legii respective. Degeaba se vorbeste ca ea va fi aplicata etapizat in 4-5 ani, cand pe de aşta parte, Ministerul Finantelor vine si spune cu totul si cu totul altceva. Ne intereseaza o declaratie transanta care sa clarifice aceasta problema„, a declarat la România TV preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a solicitat în mod expres Guvernului României adoptarea de urgenţă a Legii salarizării unitare. Ovidiu Donţu a spus că din punctul său de vedere, această lege ar trebui să fie prioritară pentru începutul acestui an. Donţu a cerut Guvernului să prezinte de urgenţă proiectul de Lege a salarizării unitare în Parlamentul României, spre dezbatere, astfel încât acesta să poată fi aprobat într-un timp cât mai scurt.

GRILĂ DE SALARIZARE pentru anul 2016 propusă de Guvernul Ponta

Din punctul meu de vedere acesta trebuie să fie primul proiect de lege pentru anul 2016. Actualul Guvern de tehnocraţi trebuie să se ocupe în mod special de Legea salarizării unitare şi asta pentru că fostul Guvern condus de Victor Ponta l-a lăsat 100% aplicabil. Trebuia doar preluat şi dus în Parlament. Noi vrem ca dezbaterea acestui proiect să intre în dezbateri cât mai repede, motiv pentru care somăm Guvernul să treacă de la vorbe la fapte şi să vină cât mai repede cu legea în Parlament. Creşterea economică record care a fost confirmată şi de instituţiile internaţionale trebuie să se regăsească în nivelul de trai al românilor„, a declarat senatorul.

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea. Proiectul urmează să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament în acest an.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Atacurile cu rachete balistice asupra Ucrainei tensionează scena geopolitică
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?