Noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA. Cea mai mare creştere se înregistrează la poliţele pentru persoane fizice

Tarifele de referință pentru RCA au crescut marginal, cu sub 2% pe medie, conform calculelor Economica bazate pe ultimul Raport privind determinarea tarifelor de referință pentru RCA.
Filip Stan
15 dec. 2023, 08:38
Noile tarife de referinţă pentru poliţele RCA. Cea mai mare creştere se înregistrează la poliţele pentru persoane fizice

În cazul persoanele fizice, creșterea tarifului de referinţă RCA a fost de doar 3,5% față de precedenta serie de date, de câteva ori mai mică comparativ cu rapoartele precedente. Pentru persoane juridice, creșterea este de doar 1,5%, iar la autovehicule pentru transportul bunurilor, indiferent dacă sunt înregistrate pe PF sau PJ,  tariful aproape că a rămas pe loc, într-o perioadă în care inflația a atins niveluri record.

Pe segmentul automobilelor cu capacitate cilindrică mare și în cazul automobilelor electrice se observă chiar scăderi față de precedentul tarif de referință pentru RCA, potrivit Economica.

Este o evoluție mult mai „liniștită” comparativ cu ultimele 3-4 astfel de exerciții, fapt care sugerează că nu sunt motive serioase să ne temem de o viitoare explozie a prețurilor. De asemenea, trebuie precizat că, cel puțin până la finalul acestui an, prețurile maxime de vânzare sunt stabilite prin act normativ la nivelul din 28 februarie 2023.

Amintim, totuși, că, după ce autoritățile au liberalizat total piața, adaptând-o cerințelor Comisiei Europene, firmele de asigurare sunt libere să își calculeze prețurile în funcție de ce criterii vor, fără a mai fi obligate să se limiteze la criteriile din tariful de referință (adică vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a mașinii). Altfel spus, tariful de referință are, astăzi, o valoare strict informativă, așa cum îi spune și denumirea. Totuși, el oferă indicii bine documentate în ceea ce privește tendințele, așa cum vom explica mai jos.

Ce este tariful de referință RCA, cum se calculează și ce arată el

Tariful de referință este definit la art. 2, punctul 24 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie cu modificările și completările ulterioare, ca ,,prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA.

Tarifele de referință nu sunt obligatorii, sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă în funcție de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). A.S.F. are doar obligația legală de a publica tarifele de referință.

Citeşte şi: Sorin Mititelu, propus pentru postul de vicepreședinte ASF, atacat de mafia transportatorilor și a service-urilor care urmează să fie vizate de controalele dispuse de acesta

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Președintele Africii de Sud a discutat cu Elon Musk după acuzații de rasism anti-alb
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol