Toropiţi de temperaturile caniculare, bucureştenii aşteaptă noile tramvaie care sunt dotate cu aer condiţionat. Vor mai avea de aşteptat cel puţin şase luni, pentru a fi modernizate peroanele de pe linia 41.
„Am semnat contractul prin care Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti va moderniza 14 din cele 22 de peroane de pe linia tramvaiului 41, celelalte 8 fiind deja modernizate de STB. Lucrările sunt necesare pentru modernizarea şi adaptarea peroanelor care vor deservi noile tramvaie cumparate de municipalitate. Lucrările presupun extinderea în lăţime a peroanelor, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilităţi, instalarea de garduri de protecţie pentru călători, semne de circulaţie, mobilier urban. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 4.500.000 lei fără TVA, iar durata de execuţie este de 6 luni”, a scris Nicuşor Dan, joi pe Facebook.
Edilul Capitalei a mai precizat că „tot pentru adaptarea la noile tramvaie, vom moderniza şi extinde alte 7 peroane pe care circulă liniile 1, 10, 21 şi 32”.
„Societatea de Transport Bucureşti va începe elaborarea documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). Valoarea de execuţie a documentaţiilor este de aproximativ 52.000 lei fără TVA, cu o durată de elaborare de 90 de zile. Ulterior, vom atribui contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor”, a completat edilul general.
La începutul lunii iunie, Nicuşor Dan promitea că primele tramvaie cumpărate de la Astra Arad vor circula în septembrie, după ce Primăria Capitalei va modifica peroanele de pe linia 41.
„Dincolo de perioada de omologare la RAR și de teste în trafic, 14 peroane de pe linia 41, una dintre cele mai aglomerate din București, au o lungime de 30-35 de metri, iar obligația prin contractul de finanțare este ca peroanele să fie de cel puțin 40 de metri lungime, a precizat Nicușor Dan. „Urma ca primul tramvai să vină în septembrie, suntem deci cu două luni în avans și conform contractului o să vină patru pe lună. Vreau să vă spun că în București din 1989 până azi s-au cumpărat doar 17 tramvaie noi, asta este tot ce am putut să facem. Banii europeni au venit cu niște obligații, ca pe fiecare dintre liniile pe care vor circula să fie peroane de 40 de metri. Azi, în Consiliul General am aprobat indicatorii pentru modificarea peroanelor”, spunea Nicuşor Dan.
Potrivit Economedia, contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării. Tramvaiele noi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, iar inelul principal al Capitalei are 26 km, din care doar secţiunea de 1,1 km de pe fostul bulevard Vasile Milea (n.r Doina Cornea și Paul Teodorescu conform noilor denumiri) încă nu este modernizată, fiind în șantier. Liniile de tramvai 1 şi 10 sunt printre cele mai aglomerate trasee din Bucureşti, cu 50.813 călători pe zi, respectiv 51.026 călători, potrivit statisticilor PMB.