Pe 3 aprilie, prim-vicepreşedintele PDL, deputatul Andreea Paul, anunţa că PDL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la ‘numirea ilegală’ a lui Victor Ciorbea la ASF, în condiţiile în care nu s-a respectat legea de funcţionare a acestei instituţii.
‘Considerăm că această numire este neconformă cu art. 1 (alin. 3 şi 5) din Constituţie, pentru că nu se respectă legea de funcţionare a ASF, care cere explicit experienţă de minimum nouă ani în instituţiile financiare, în cele de credit sau în activităţile nebancare, chestiune pe care nu o respectă’, a precizat deputatul liberal democrat.
La rândul său, deputatul PDL Tinel Gheorghe afirma că toată lumea trebuie să respecte legea, inclusiv Parlamentul. ‘(…) Suntem şi noi foarte curioşi dacă Curtea, pe această sesizare punctuală, cu exemplu, plecând de la CV-ul domnului Victor Ciorbea, va da o soluţie conformă cu legea şi cu Constituţia’, a afirmat Tinel Gheorghe.
Plenul Parlamentului a aprobat pe 2 aprilie 2014 numirea lui Victor Ciorbea ca membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, el obţinând 326 de voturi pentru şi 16 împotrivă.
Victor Ciorbea şi-a prezentat, pe 8 aprilie 2014, demisia din funcţie în plenul Senatului.
Câteva zile mai târziu, la 15 aprilie 2014, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat numirea lui Victor Ciorbea pentru a conduce instituţia Avocatul Poporului, cu 306 voturi pentru şi două împotrivă. Mandatul lui Victor Ciorbea la conducerea instituţiei Avocatul Poporului este de 5 ani.