Nopţi cu îngheţ şi brumă. Martie vine cu episoade de iarnă veritabilă, dar şi cu zile tropicale şi furtuni violente cu grindină, tunete şi fulgere

Până pe 1 aprilie, sunt prognozate ploi abundente în aproape toată ţara, iar la altitudini mari lapoviţă şi ninsori. Dimineţile rămân geroase şi condimentate cu brumă şi ceaţă. Temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -33,0°C și s-a înregistrat pe 11 martie 2005, la Obârșia Lotrului.
Filip Stan
08 mart. 2024, 10:23
Nopţi cu îngheţ şi brumă. Martie vine cu episoade de iarnă veritabilă, dar şi cu zile tropicale şi furtuni violente cu grindină, tunete şi fulgere
Prognoza meteo. Vine urgia după ciclonul polar

Luna martie continuă cu vreme capricioasă şi după ce Babele şi-au lepădat toate cojoacele. În următoarele zile, aerul rece va continua să pătrundă dinspre nord-est în România. Cerul se va degaja de nori, iar în multe regiuni temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în timpul nopții.

După câteva săptămâni cu vreme călduroasă, răcirea din zilele acestea ne aduce un scurt interval cu vreme normală pentru luna martie, inclusiv din punct de vedere termic.

Începând de vineri seara, 8 martie, norii se vor rări, iar în multe zone din țară cerul va deveni mai mult senin, permițând scăderea rapidă a temperaturii. În noaptea dintre vineri și sâmbătă, se va semnala brumă și îngheț pe spații extinse din țară.

În zonele de vale din Moldova și, local, Transilvania, minimele vor fi cuprinse între -2 și -5°C. Valori și mai scăzute se vor înregistra în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și în Bucovina, iar la munte vor fi zone cu ger.

Vremea va începe să se încălzească de duminică, 10 martie, dar dimineața va fi încă rece în jumătatea estică a țării. Datorită inversiunilor de temperatură, temperatura va coborî sub 0°C în zonele joase din Moldova, Transilvania și estul Munteniei, iar local și în Dobrogea.
reme de tricou sau ger năprasnic? Martie poate avea aproape toate fenomenele posibile în țara noastră, de la zăpezi abundente, viscole și ger, până la furtuni, grindină și zile tropicale.

Ciclonul mediteranean a readus iarna în România. Grindina a făcut prăpăd în Arad, iar ninsorile continuă la munte

În prima lună de primăvară, vremea este adesea foarte schimbătoare, fiind posibile atât fenomene specifice sezonului cald, cât și episoade de iarnă veritabilă. Observațiile meteorologice pe termen lung ne ajută să știm la ce ne putem aștepta în această perioadă din an.

În general, temperaturile medii cresc evident față de februarie și sunt pozitive în aproape toată țara. De regulă, cel mai cald este în sudul și vestul țării, unde mediile lunare au valori cuprinse între 4 și 7 grade, în timp ce în nord, centru și nord-est acestea ating valori de 2 – 4 grade.

La munte, martie este mai degrabă o lună de iarnă, cu temperaturi medii ce coboară chiar și sub -6 grade la peste 2000 de metri. De altfel, în zonele înalte, grosimea maximă a stratului de zăpadă se atinge adesea în martie sau chiar aprilie.

În zonele înalte ale Carpaților, martie poate fi considerată o lună de iarnă.În zonele înalte ale Carpaților, martie poate fi considerată o lună de iarnă.
Și precipitațiile sunt în creștere față de lunile de iarnă. În medie, cel mai mult plouă în nordul Olteniei și în zonele de munte, unde se înregistrează 50 – 75 l/mp, în timp ce în restul țării cantitățile medii normale sunt de 25 – 50 l/mp.

Totuși, mediile climatologice nu surprind decât o mică parte din variabilitatea naturală a vremii, mai ales într-o lună în care vremea poate trece foarte rapid dintr-o extremă în alta.

Când a fost zăpadă și ger în martie

Uneori, în prima parte a lunii poate fi ger ca în mijlocul iernii. Temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -33,0°C și s-a înregistrat pe 11 martie 2005, la Obârșia Lotrului.

Surprinzător, la București recordul de frig al lunii martie s-a înregistrat relativ recent, pe 1 martie 2018. În acea dimineață, la stația meteorologică București – Băneasa temperatura a scăzut până la -21,7°C. Pe lângă ger, atunci nu au lipsit nici episoadele de ninsoare și viscol.

Mașini înzăpezite în București, pe data de 23 martie 2018.Mașini înzăpezite în București, pe data de 23 martie 2018. – © picture alliance
Foarte mult a nins și în intervalul 2 – 10 martie 1993, când sudul și estul țării au fost acoperite de nămeți. În zona Capitalei, grosimea zăpezii a atins 70 – 80 cm. Alți ani cu zăpadă mare și ger în martie au fost 1963, 1973, 1987 și 1996.

De multe ori, spre sfârșitul lunii martie se produce un salt termic evident, ce corespunde unor încălziri masive ce au loc adesea în această perioadă. Temperaturile pot să depășească destul de ușor 20 de grade, dar în unii ani se pot atinge și valori mult mai ridicate.

În România, temperatura maximă absolută a lunii martie este de 32,8°C și s-a înregistrat la Odobești, pe 30 martie 1952. Tot atunci s-au atins maxime de peste 30 de grade și în alte orașe din țară, precum Sibiu și Constanța. Foarte cald a fost și în 1947, 1975, 1989, 1994 și 2019.

Puteți vedea, pe meteoradar.ro, temperaturile extreme din luna martie pentru mai multe orașe din țară, în tabelul de mai jos:

În ultimii ani, primăvara pare să înceapă încă de pe la mijlocul lunii februarie. Din păcate, odată cu creșterea temperaturilor, vor deveni tot mai frecvente situațiile în care pomii fructiferi intră în vegetație prea devreme, putând fi afectați puternic de înghețurile târzii de primăvară.

nivologie (2)

Prognoza meteo pentru luna martie: Primăvara vine cu ploi abundente în întreaga ţară

Meteorologii anunţă temperaturi peste cele normale, inclusiv în prima săptămână din aprilie.
Până pe 1 aprilie, sunt prognozate ploi abundente în aproape toată ţara.

Săptămâna 11 – 18 martie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.

Iadul alb se dezlănțuie și primăvara. Stratul de zăpadă a atins și până la trei metri în zonele de munte

Săptămâna 18 – 25 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare la nivelul întregii ţări.

ANM-Prognoza-4-saptamani-240308072357

Săptămâna 25 martie – 1 aprilie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 1 – 8 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cât de aproape un un război mondial. Cheltuieli uriașe pentru apărare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre