Nor pe acoperişul lumii: Aerul din Himalaya, la fel de poluat ca cel din oraşele Europei VIDEO

Regizoarea Agnes Moreau s-a hotărât să arate un fenomen puţin cunoscut, dar de mare impact. Purtată de vânt, poluarea atmosferică se acumulează pe vârfurile gheţarilor, formând nori închişi la culoare la mii de metri înălţime. Este un fenomen prezentat în documentarul 'Nor pe acoperişul lumii'.
Romania TV
16 mai 2012, 15:24
Nor pe acoperişul lumii: Aerul din Himalaya, la fel de poluat ca cel din oraşele Europei VIDEO

‘Cine ar putea crede că aerul de la 5.000 m nu este cel mai curat? Că zăpezile nu sunt albe. Puţini, şi totuşi…’ – este o problemă îngrijorătoare pe care regizoarea Agnes Moreau a ales să o scoată la lumină în documentarul ei. La mii de metri altitudine, gheţarii şi lanţul himalayan sunt mascaţi de imenşi nori închişi la culoare – ABC (Atmospheric Brown Clouds). Deloc confundabili cu norii ‘de vată‘, aceştia sunt plini de particule poluante în concentraţii foarte mari. Particule fine şi mai ales carbon negru ajung acolo împinse de vântul din văi şi se mişcă în funcţie de curenţii atmosferici pe kilometri întregi. Vântul duce elementele poluatoare până pe acoperişul lumii, Everestul de la graniţa Chinei cu Nepalul.

Fenomenul a fost descoperit în 2008, când o echipă de cercetători a făcut publice rezultatele măsurătorilor atmosferice realizate la peste 5.000 m altitudine, la poalele muntelui. Acestea arătau un lucru simplu şi extrem de îngrijorător: ‘Aerul din Himalaya este la fel de poluat ca cel din oraşele Europei.’

După descoperirea unui imens nor de poluare, un grup de oameni de ştiinţă italieni şi francezi au plecat la faţa locului pentru a afla mai multe despre suprinzătoarele concentraţii de poluanţi din zonele considerate virgine şi care sunt încă regiuni necunoscute. Agnes Moreau a însoţit această echipă până la poalele Everestului, la prima staţie atmosferică construită acolo în 2006. În acest laborator, cercetătorii efectuează numeroase măsurători ale compoziţiei aerului. Datele sunt transmise şi analizate apoi de diferite echipe din lumea întreagăm scrie Agerpres.

Grupul de cercetători mai realizează un studiu amănunţit asupra populaţiei care locuieşte aproape de munţi. Ei îi întreabă pe localnici, îndeosebi pe cei mai în vârstă, dacă au observat schimbări în frecvenţa ploilor, a zăpezii, a intensităţii musonului în ultimii ani. Răspunsurile sunt fără echivoc: da, au fost schimbări. Cercetătorii explică în documentar cum carbonul negru are impact asupra climei locale, favorizând încălzirea şi grăbind topirea gheţurilor.

Dovada este furnizată de imagini: la 2.000 m altitudine, locuitorii cultivă în prezent lămâi şi banane…Efectele poluării par a fi deja în stadiu avansat, dar nu se cunosc încă suprafeţele afectate.

În filmul ei, Agnes Moreau evocă un alt aspect: nevoia de a sensibiliza populaţiile şi guvernele pentru a atenua fenomenul. Carbonul negru (component principal al cenuşii) este emis în mare parte de maşinile diesel, dar şi în timpul arderii incomplete a lemnului sau cărbunelui, particulele fiind apoi aruncate. Soluţii simple ar permite scăderea acestor emisii şi ar avea un impact mult mai rapid şi vizibil decât lupta împotriva emisiilor de CO2, potrivit oamenilor de ştiinţă. Specialiştii trebuie încă să convingă guvernele de importanţa fenomenului.

Legătura dintre poluare şi încălzire, sistemul hidro şi agricultura regiunii, de la laboratorul din zonă la laboratoarele europene, sate la 2.000 de m altitudine, la poalele Everestului – sunt aspecte prezentate de Agnes Moreau, care i-a urmat pas cu pas pe cercetători pentru a avertiza asupra acestui fenomen îngrijorător, dar potenţial reversibil.

Filmul documentar ‘Nor deasupra acoperişului lumii’ va fi difuzat pe canalul Arte, joi 24 mai.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Nativii care lovesc amoros. Își găsesc marea dragoste
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Oanei Ciocan? Soția lui Jador a ales o ținută ca în basme
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Nicușor Dan anunță reabilitarea a trei pasaje subterane din București în 2025
MediaFlux
Rusia OPREȘTE GAZELE de la 1 IANUARIE! Locuitorii rămân FĂRĂ LUMINĂ și CĂLDURĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă