Deși o sursă exactă nu poate fi identificată, analiza radiaţiilor indică Rusia occidentală. Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizației Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), a făcut publică o hartă cu posibilele zone ale sursei. Suspiciunea a căzut asupra Rusiei, care a creat un precedent cu cel mai grav accident nuclear din lume de la Cernobîl.
Citeşte şi Se poate transmite COVID-19 prin aerul condiţionat? Ce spun specialiştii
„22/23 iunie 2020. Staţia SEP63 a detectat 3 izotopi, Cs-134, Cs-137 şi Ru-103, la un nivel mai ridicat decât de obicei. Regiunea din care este posibil să fie plecat aceste radiaţii este notată cu portocaliu pe hartă„, a scris Lassina Zerbo pe Twitter.
Autorităţile ruse se apără şi spun că sistemul de monitorizare a radiaţiilor care există în Rusia nu a emis nicio alertă de urgenţă.
„Rusia nu a fost informată de vreo situaţie de urgenţă în ceea ce priveşte detectarea de particule nucleare în Marea Baltică”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. „Nu ştim sursa informaţiilor. Noi avem un sistem de monitorizare a nivelului de radiaţii foarte avansat, şi nu avem nicio alertă de urgenţă. Nu daţi vina pe noi„, a spus Peskov, potrivit sursei citate.
Vestea bună este că nivelul radiaţiilor este, în acest stadiu, inofensiv.