Nori Shelf-Cloud pe cerul Romaniei. Elena Mateescu: „Sunt prevestitori de furtuna si instabilitate atmosferica accentuata”

Sunt furtuni violente în România. Mai bine de jumătate din țară s-a aflat sub cod galben de furtuni și vijelii. Grindina și ploile au lăsat în urma lor un adevărat dezastru.
Filip Stan
04 sept. 2023, 22:16
Nori Shelf-Cloud pe cerul Romaniei. Elena Mateescu:

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat cum va fi vremea în perioada următoare. „Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.

Prognoza meteo pe regiuni. Cum se anunţă vremea în prima zi de şcoală
Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, spune Elena Mateescu.

„Intensificările de vânt vor fi de interes, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben pentru partea de nord-est a Munteniei, sud-vestul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, precum și zona litoralului, acolo unde rafalele vor fi cuprinse între 50-5 65km/h.

Nu excludem ca pe parcursul zilei să avem intensificări de scurtă durată și în partea de vest-sud-est a țării, cu viteze de 40-50km/h iar mâine, în special în sud-est.

Prognoza meteo marți 5 septembrie 2023. Vremea se răceşte, iar ploile revin în România

Din punctul de vedere al precipitațiilor, atât ca și arie, cât și a cantităților, mâine vremea se va ameliora. Rămân de interes valorile regimului de temperaturi, mâine între 21 până la 30°.

Miercuri contăm pe același se cart 23- 30, pentru ca începând din a doua parte a săptămânii chiar ușor peste 30-31, în special în zona de sud-sud-est a țării”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului, valabilă de luni, de la ora 21.00, până marţi, la ora 10.00, în judeţele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa şi parţial în Tulcea şi Constanţa.

”În intervalul menţionat, în nord-estul Munteniei, sud-vestul Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi pe litoral vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55…65 km/h”, a arătat ANM.

Intensificări ale vântului vor fi, pe parcursul zilei de luni, local şi temporar, în vestul şi sud-estul teritoriului şi izolat în rest, cu viteze în general de 40…50 km/h. Marţi, vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul ţării.

În zona municicpiului Bucureşti, până marţi dimineaţă, cerul va deveni variabil. Vântul va sufla moderat, temporar cu uşoare intensificări, ce vor atinge viteze în general de 0…45 km/h. Temperatura minimă va fi de 14…16 grade.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...