În opinia eurodeputatului liberal, „ca de obicei, din raţiuni politice, preşedintele doreşte să se reinventeze şi doreşte să mai consulte populaţia o dată pe o temă cu privire la care populaţia s-a prezentat. Eu cred că este pe de o parte şi o lipsă de respect, pentru că mi-e foarte greu să cred că populaţia va avea o altă opţiune decât cea pe care a avut-o atunci, poate ea ar putea fi modificată de precepţia pe care o are în momentul de faţă faţă de preşedintele Traian Băsescu şi faţă de instituţia prezidenţială. Deci e un demers politic care nu are nici un fel de finalitate”.
Norica Nicolai aminteşte că „în 2011, Curtea Constituţională, cu ocazia examinării proiectului de Constituţie propus de preşedinte şi de Guvernul Boc, a respins această opţiune şi a menţinut opţiunea pentru Parlament bicameral”.
Vicepreşedintele executiv al PNL precizează că „şi Curtea Constituţională este ţinută de o serie de recomandări ale Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă existenţa pragului cu privire la referendum, pentru că se presupune că s-ar anula mesajul pentru care referendumul devine o instituţie constituţională. Consultarea voinţei poporului nu trebuie să depindă de număr, de proporţia în care populaţia se prezintă la vot”.
Norica Nicolai crede că „şi cu un prag de 30% şi cu un prag de 50%, populaţia va boicota un astfel de referendum”.
Traian Băsescu a mai precizat că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.