„După părerea mea este necesară o ordonanţă de urgenţă pentru că completele nelegal constituite sunt motive, în actualul cod de procedură penală, de nulitate absolută a procesului. Şi în condiţiile astea, când eu am prevedere deja în cod, eu trebuie să fac în aşa fel încât să pot să pun această prevedere în vigoare, ca atare să repun în termen pe cei care au ieşit din termenul pentru contestaţia în anulare. Deci, este absolut firesc !”, a declarat Norica Nicolai.
La rândul ei, Renate Weber a subliniat că repunerea în termen este o situaţie ce intervine când, dintr-un motiv ce nu a depins de justiţiabil, el a putut să-şi exercite aceastaă cale de atac.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă anunţă că Guvernul va da OUG pentru înlăturarea efectelor protocoalelor în justiţie
„În mod normal contestaţia în anulare este o cale excepţională pe care poţi să o exerciţi. Problema este că oamenii pot să o exercite de la un anume moment, dar dacă au ştiut care este momentul acela. Momentul acela a fost declarat atunci când Curtea Constituţională a spus că acele completuri sunt într-o componenţă care nu era legală şi repunerea în termen este pur şi simplu o situaţie iarăşi care intervine când, dintr-un motiv major care nu depindea de mine, tu nu ai putut să exerciţi această cale. Nu a depins de tine, abia Curtea Constituţională a stabilit. De aceea repunerea în termen este normală”, a subliniat Renate Weber.
În context, Renate Weber a menţionat că nu sunt justificate criticile conform cărora o astfel de ordonanţă de urgenţă ar fi o amnistie mascată.
„Nu e amnistie, se duc în instanţă. Poate mulţi sunt recondamnaţi; sper ca cei care au fost achitaţi să îşi păstreze achitarea, dar nu poţi să ştii niciodată ce se întâmplă când se rejudecă. Nu este o amnistie şi este evident că este pentru viitor. Haideţi să facem o analogie. Legea retrocedărilor imobilelor confiscate de regimul comunist. Legea s-a aplicat pentru viitor, dar confiscările nu s-au petrecut în trecut? Nu ai cum să soluţionezi altfel o greşeală, ca să nu spun un abuz enorm făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)”, a precizat Weber.
Norica Nicolai a subliniat că este vorba despre un abuz în serviciu al ultimelor două deţinătoare a funcţiei de preşedinte al ÎCCJ.
„E un abuz în serviciu, haideţi să fim serioşi, din partea la amândouă, şi a lui Tarcea şi a lui Livia Stanciu. E o infracţiune. Când ai lege şi nu o respecţi … Decizia Curţii e clară”, a conchis Norica Nicolai.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara că a redactat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri „nelegal constituite” şi care nu mai sunt în termen să poată depune contestaţii în anulare.