„Întotdeauna am vorbit de dublu standard. Acest dublu standard este confirmat inclusiv de aceste audieri în Parlamentul European. (…) Cred că deja în momentul de faţă putem asista la un dublu standard între Est şi Vest, pentru că candidaţii care au avut probleme de integritate, de conduită, de prestaţie profesională au fost cu predilecţie din zona estică, or sunt şi alţi candidaţi care sunt conectaţi la grupuri de interese europene şi din statele lor de origine”, a explicat Norica Nicolai.
„Probabil preşedintele desemnat al Comisiei va cere României desemnarea unui alt candidat. (…) Nu este prima înlocuire, să ştiţi, au mai fost şi în mandatul trecut două astfel de situaţii, paradoxal, una la Transporturi, era vorba despre candidata slovenă care era fostul prim-ministru al Sloveniei şi care s-a autopropus pentru această funcţie, dar a picat în audierea din Comisia de Transport”, a mai spus Norica Nicolai.
Fostul europarlamentar susţine că verificările privind conduita ale viitorilor comisari în ceea ce priveşte conflictul de interese se fac după ce s-a constatat că unii comisari sau preşedinţi de comisii lucrau şi pentru entităţi private.
„Confruntată cu foarte multe scandaluri de conflict de interese, mai ales post-pierderea mandatului, foarte mulţi dintre comisari şi dintre preşedinţii de comisii s-a dovedit că erau pe statele de plată ale unor mari companii, inclusiv bănci – preşedintele Barosso este şi acum, lucrează în beneficiul unor bănci – s-a hotărât să se verifice, dacă vreţi, onestitatea şi integritatea candidaţilor. Nu ştiu, în concret, ce i-au reproşat doamnei Plumb, ce tip de conflict de interese, sunt definite în regulament câteva”, a subliniat Norica Nicolai.
Candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European.
Rovana Plumb, prima reacţie după ce candidatura sa pentru postul de comisar european a fost respinsă