„A nu respecta rezultatul alegerilor, voinţa populară din 9 decembrie ar însemna să punem cu bună ştiinţă România în afara democraţiilor europene şi cu siguranţă poate avea loc o adevărată lovitură de stat. Nu o tentativă manipulatoare aşa cum s-a precizat în vară, dar la un vot semnificativ al populaţiei în favoarea unei formaţiuni politice, şi noi considerăm că această formaţiune este USL, nerespectarea voinţei populare îi pune pe cei care vor face acest lucru în afara statului de drept, în afara Constituţiei şi în afara normelor democratice europene, inclusiv a tratatelor constitutive ale UE care privilegiază democraţia şi statul de drept”, a declarat Nicolai, potrivit Mediafax.
Vicepreşedintele PNL i-a cerut lui Traian Băsescu să ia act de faptul că „lideri marcanţi” din UE au luat poziţie cu privire la declaraţiile sale şi niciunul dintre susţinătorii săi „tradiţionali” nu a avut o poziţie cu privire la alegerile din România.
„Niciun lider european nu-şi mai poate permite să interpreteze legea aşa cum s-a întâmplat în această vară, pentru că a interpreta nu prevederile constituţionale, ci standardele democratice îi pune pe foarte mulţi lideri europeni în afara conduitelor europene”, a mai spus europarlamentarul.
„Traian Băsescu, dacă-şi doreşte ca această ţară să nu intre într-o criză politică majoră, ar putea face singurul gest responsabil din cariera lui politică, şi mă refer la mandatul prezidenţial, şi anume de a se abţine să intrepreteze şi să manipuleze Constituţia cu sprijinul substanţial al unor alte forţe care din păcate în ordinea noastră constituţională ar trebuie să fie garanţi ai respectării Constituţiei. Să nu-şi imagineze Traian Băsescu că rezultatul alegerilor va putea fi negociat la Curtea Constituţională sau la în alte locuri”, a mai susţinut europarlamentarul PNL.
Nicolai l-a acuzat pe Traian Băsescu că foloseşte din nou tema fraudării alegerilor în scop electoral, precizând că salută în acest sens prezenţa observatorilor OSCE la parlamentare şi face apel la societatea civilă să monitorizeze procesul electoral. „Le cer celor care supraveghează din punct de vedere tehnic alegerile să se abţină de a manipula calculatoarele pentru a obţine un anumit număr de voturi în favoarea unei formaţiuni politice (…) Aceste alegeri din punctul de vedere al USL vor fi clar nefraudate, neinfluenţate”, a mai afirmat Nicolai.
Ea a mai susţinut că şeful statului a încercat miercuri seară să inducă în eroare „din curticica de la Cotroceni” cu privire la prevederile legii electorale, sugerând că ar fi necesar întrunirea unui cvorum la alegeri. Europarlamentarul a susţinut că USL a luat măsuri cu privire la informarea comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte prevederile legale care guvernează alegerile legislative din România.
Nicolai a ţinut să atragă atenţia personalului diplomatic din ambasade şi consulate să asigure desfăşurarea unui proces electoral corect. Europarlamentarul a precizat că USL va solicita structurilor care asigură protecţia ambasadelor din străinătate date cu privire la numărul persoanelor care vor veni la vot.