Sâmbătă, tot instabilitatea atmosferică este cuvântul de ordine, pentru că, mai ales după-amiaza şi seara, norii acoperă cerul în mare parte din ţară şi din nou avem parte de averse, fenomene electrice, scurte intensificări de vânt şi, posibil, căderi de grindină, vremea nu dă semne că s-ar îndrepta. Iar regimul termic este cel normal pentru prima decadă a lunii, cu maxime de la 19 grade, local, în estul Transilvaniei şi prin Moldova, până la 27 de grade în vestul ţării, unde soarele este ceva mai prezent.
În Capitală, sâmbătă, tot după-amiaza şi seara par să fie mai mulţi nori, apar şi aversele cu tunete şi fulgere, vântul devine agitat şi maxima nu trece de 23…24 de grade.
Citeşte şi PLOILE continuă. O nouă AVERTIZARE poate fi emisă luni VIDEO
Duminică ne mai încălzim cu 2…3 grade, dar tot nu scăpăm complet de ploi. Tot despre averse vorbim, prezente împreună cu descărcările electrice şi rafalele de vânt, mai ales după prânz, la nivel local, în majoritatea regiunilor. Izolat, încă sunt condiţii pentru căderi de grindină şi temperaturile zilei se încadrează la amiază între 21 de grade în depresiuni şi 29 de grade în sudul Dobrogei, poate şi al Banatului, unde soarele pare sa fie mai insistent.
În Bucureşti, duminică dimineaţă, ne bucurăm de mai mult soare, termometrele mai câştigă unul sau două grade, iar amiaza vine cu temperaturi de 24…25 de grade, dar şi cu nori purtători de ploaie însoţită de fulgere şi tunete, nori sub care şi vântul devine agitat.
Luni, în sudul şi sud-estul ţării, temperaturile cresc simţitor, vorbim despre 31 de grade în Câmpia Română, pornind însă de la cele 21 de grade normale la început de iunie din Maramureş. Dar asta nu înseamnă că ploile ne ocolesc, căci în jumătatea vestică a ţării, norii sunt mulţi şi lasă pe arii extinse averse, mai abundente în sud-vest, nu lipsesc nici descărcările electrice sau intensificările de vânt, iar căderile de grindină sunt tot de actualitate. În celelalte regiuni însă, vorbim despre soare bună parte din zi, iar norii şi ploile apar local, abia spre seara şi noaptea.
În Bucureşti, săptămâna începe cu o zi plăcută, însorită până spre seară şi cu 29….30 de grade la umbra în termometre la amiază. Nu vă lăsaţi însă înşelaţi, vremea bună nu se instalează, deja noaptea norii se adună şi revin ploi, fulgere, tunete şi scurte intensificări de vânt.
De marţi, vorbim din nou despre ploi pe săturare în toate regiunile, averse mai ales, cu fulgere, tunete şi intensificări scurte, dar puternice, ale vântului. La nivel local se adună, din nou, mulţi litri de apă pe metru pătrat, nu lipsesc nici condiţiile de grindină, iar temperaturile revin la normal, cam între 20 si 27 de grade la scara întregii ţări. Iar până spre weekendul viitor tot instabilă rămâne vremea, cu ploi ce nu ocolesc nicio regiune a ţării şi temperaturi nu prea generoase, până spre vineri, când ne încălzim mai simţitor.
La mare, sâmbătă, vremea va fi în general instabilă. Cerul va fi temporar noros şi pe parcursul zilei, trecător vor fi averse, însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi de 22 de grde la Mangalia, Vama Veche sau Neptun şi 23 la Mamaia, iar apa mării, mult prea rece, nu va depăşi lângă ţărm 14…16 grade. Poate doar spre Sulina, spre Delta, să fie ceva mai caldă, până la 19 grade.
Duminică, pe litoral, vremea se mai îndreaptă, dar încă sunt ploi scurte cu tunete şi fulgere, ziua nu este potrivită pentru plajă, maximele cresc cu numai 1 grad, iar apa mării rămâne la fel de rece.
La munte, sâmbătă, tot despre instabilitate vorbim, soarele este scump la vedere, câteva raze răzbat doar prin masivele vestice, în rest vorbim despre înnorări accentuate îndeosebi după-amiază şi seara, când pe arii extinse apar averse, izolat abundente, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Nu lipsesc nici condiţiile de grindină şi nici vorba nu va fi de vreo încălzire, temperaturile abia ating 11 14 grade la Semenci şi la Sinaia, în timp ce la Păltiniş sunt numai 15 si 16 doar la Predeal. Mai cald este la Stâna de Vale, unde răzbate şi soarele, şi mercurul se ridică spre 18 grade la prânz.
Duminică, la munte, vremea se mai încălzeste uşor, dar ramane încă instabilă. Temporar, norii predomină şi la nivel local, mai ales după-amiază, din nou se aşteaptă averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, vor mai fi condiţii de grindină. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior.
Locuitorii din Transilvania nu au sâmbătă parte de prea mult soare, norii negri sunt tot mai adunaţi şi nu lipsesc ploile cu fulgere şi tunete. Vântul are şi el răbufniri în timpul averselor, iar temperaturile sunt modeste. 19 grade este maxima zilei în Miercurea Ciuc, 22 doar la Brasov şi Sibiu, iar la Cluj, cu câteva raze de soare, vor fi 24 de grade.
Spre nord-vest, acelaşi tablou meteo, soare puţin dimineaţa şi nori mulţi după prânz, cu averse şi descărcări electrice, dar cu un regim termic ceva mai generos, 26 de grade se aşteaptă în Baia Mare, ca şi la Oradea.
Nici către sud nu se aşteaptă vreo schimbare, instabilitatea atmosferică este şi aici prezenţa în orele amiezii, ploile nu lipsesc şi nici fenomenele electrice. Iar temperaturile zilei ajung la 26 de grade la Arad şi Timişoara şi 23 la Resiţa.
În Oltenia, soarele dimineţii se acoperă repede de nori negri ce lasă şi în această regiune ploi pe arii extinse, vântul se agită în timpul averselor şi regimul termic este destul de modest pentru data din calendar. Vor fi doar 23 de grade la Craiova, Râmnicu Vâlcea şi Slatina.
Muntenia nu este nici ea ferită de ploi, tot după prânz norii stau mai adunaţi şi cad fulgere şi tunete, vânt în rafale şi maxime deloc generoase. Vorbim despre 22 de grade la Piteşti şi Buzău şi 23 la Alexandria şi Brăila, cu circa 4 grade mai puţin decât ar fi normal la început de vară.
În Dobrogea, aversele sunt şi sâmbătă de interes, vântul are şi el intensificări, fulgeră şi tună, iar temperatura aerului nu se avântă prea tare nici în această parte a ţării. Pe litoral, la Constanta, nu se depăşesc 23 de grade, în timp ce la Tulcea se ating 24.
În Moldova, vremea tot instabilă se anunţă, este destul de răcoare şi ploile nu se dau duse, problemele din această regiune nu se ameliorează nici sâmbătă. La amiază, termometrele indică 20 de grade în Bacău şi 21 la Vaslui şi Suceava, destul de puţin pentru prima decadă de iunie.