UE schimbă tradiţiile BOR: Mortul nu trebuie jelit mai mult de o oră în propria casă

Familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene. Cu toate că şi în Constanţa, ca în toate oraşele mari, această practică funcţionează de ani buni, când vine vorba de obligaţie, oamenii acuză că nu li se permite să respecte tradiţiile.
Iulian Tudor
01 aug. 2014, 07:59
UE schimbă tradiţiile BOR: Mortul nu trebuie jelit mai mult de o oră în propria casă

Fără doar şi poate, orice om care a trecut prin această lume are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu de către cei dragi aşa cum se cuvine, scrie cugetliber.ro. Există şi o legislaţie specială privind responsabilităţile prestatorilor de servicii funerare, actualizată recent, prin Legea nr. 102 din 11 iulie 2014.

Citeşte şi Tatăl şi fiica sa, înecaţi la mare, au fost aduşi acasă în Piteşti. Familia se pregăteşte de înmormântare

Pe de altă parte, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligaţii, ci şi rudele decedaţilor. Dacă, în România, până la această oră nu există o lege care să oblige familia să depună decedatul la o casă mortuară, Normele Uniunii Europene, pe care şi ţara noastră ar trebui să le respecte, sunt foarte drastice: mortul nu mai poate fi ţinut şi jelit în casă decât maximum o oră, nicidecum trei zile, cum este tradiţia la români.

Un subiect care atrage păreri pro şi contra în rândul oamenilor. Unii sunt de părere că este vorba despre un gest civilizat, mai ales vara. „Fiecare anticipează ce se întâmplă cu trupul unui om după ce moare, mai ales dacă a zăcut ceva la pat şi a mai fost şi bolnav… Întrebaţi Sanepidul, să vedeţi ce spune! E adevărat, se plăteşte o chirie la casa mortuară”, a spus Ioana P. 

Citeşte şi O nouă SINUCIDERE în dosarul PENSIILOR ILEGALE din Argeş

Există şi o categorie de oameni care nu admit, nici în ruptul capului, ca persoana dragă să nu fie jelită trei zile în casa ei, pentru care a muncit o viaţă şi să fie depusă, ca un neica-nimeni, la un loc cu alţi morţi, la casa mortuară. „Nu e vorba de bani, ci de respect”, a spus Sonia Andrei.

Ce spune DSP-ul

Potrivit dr. Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică Constanţa, la nivelul instituţiei nu au fost recomandate, până acum, asemenea norme. Pe de altă parte, chiar dacă aceste reglementări există la nivelul Uniunii Europene, la DSP Constanţa, până la această oră, nu s-au înregistrat reclamaţii din partea vecinilor sau a altor persoane pe această temă. Cât priveşte amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate. Trebuie precizat însă că anumite obligaţii există, însă acestea se referă la aparţinătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile, care trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră: „Astfel de cazuri nu constituie o problemă la Constanţa, pentru că oamenii înţeleg situaţia şi se conformează”.

Taxa pe 24 de ore

Cât priveşte tarifele percepute de casele mortuare, atenţie!, pentru 24 de ore, acestea sunt: la capela Cimitirului Central – 200 de lei, la Cimitirul Municipal (str. Baba Novac), la comun, se plătesc 170 lei pentru un loc, iar la categoria „singuri”, taxa este de 500 de lei pentru 24 de ore, pe când la Cimitirul Viile Noi, taxa percepută de casa mortuară este de 210 lei.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea credincioşilor care trec prin momente tragice în familie, punându-le la dispoziţie capele mortuare în care pot fi depuşi cei decedaţi. Iar capelele mortuare înfiinţate în cadrul anumitor parohii sunt în concordanţă cu normele UE intrate în vigoare după data de 1 ianuarie 2007. În continuare, Biserica încearcă să înfiinţeze cât mai multe astfel de capele în jurul parohiilor, pentru a fi un sprijin real, în astfel de clipe, pentru comunitate.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alianța Sahra Wagenknecht nu reușește să intre în Bundestag. Acuzațiile de nereguli cresc tensiunile post-alegeri
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!