UPDATE; Autorităţile din România afirmă că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu, în urma incendiului de litieră de pădure din apropiere de Cernobîl. Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa şi nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri fumul se va deplasa spre estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.
Potrivit Ministerului Mediului, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, care monitorizează permanent evoluţia radioactivătăţii mediului la nivel naţional, nu a pus în evidenţă, până în acest moment, modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu.
Precizările vin în urma informaţiilor conform cărora a luat foc litiera forestieră din districtul Vîşhorod, Ucraina, fiind afectate de flăcări aproximativ 45 de hectare de pădure aflate în apropierea zonei de excludere a CNE Cernobîl.
„Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variaţie al fondului natural specific acestei perioade. Monitorizarea atentă a evoluţiei situaţiei radioactivităţii mediului, coroborată cu direcţia curenţilor de aer, va continua”, a precizat Ministerul Mediului.
Potrivit specialiștilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.
Alertă nucleară, incendiu violent la Cernobîl, ard 45 de hectare VIDEO
Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h, anunță ANM. „Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei”, spun meteorologii.
În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, mai arată informarea ANM.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a informat că, în noaptea de marți spre miercuri, gunoiul din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl a luat foc. Îngrijorările privind un posibil accident nuclear la Cernobîl au crescut, după ce o pădure din apropierea zonei de excludere a luat foc, imaginile amintind de serialul cu acelaşi nume.
„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-un comunicat de presă.
Mărturii halucinante de la Cernobîl. Europa, în pragul unui dezastru radioactiv. Când vor fi distribuite pastilele de iod în România
Zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, deoarece solul conține radiații din momentul dezastrului major.
De asemenea, situl în sine prezintă încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea provoca un dezastru dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.