Superproducția intitulată ‘Okkupert’ (Ocupat) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului înfățișat de scriitorul norvegian Jo Nesbo — autorul romanului ‘The Snowman’ (Omul de Zăpadă), care l-a inspirat pe Martin Scorsese în pelicula omonimă—, în urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunța la producția de petrol și gaze și astfel se va declanșa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene și după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producția de hidrocarburi.
‘Este foarte regretabil că la a 70-a aniversarea a victoriei din Al Doilea Război Mondial, autorii unui serial, care par să fi uitat contribuția eroică a armatei sovietice la eliberarea nordului Norvegiei de sub ocupația nazistă, au decis în spiritul celei mai rele tradiții a Războiului Rece să sperie publicul norvegian cu o amenințare nefondată venită dinspre est’, a reacționat ambasadorul Rusiei la Oslo, Viaceslav Pavlovski.
În replică, regizorul Erik Skjoldbjaerg reproșează rușilor că manifestă o ‘opoziție de principiu’ și ‘comentează un serial pe care încă nu l-au văzut’. ‘Ne-am jucat cu o realitate geopolitică și am creat o Norvegie fictivă, o Rusie fictivă și un context internațional fictiv’, a mai spus regizorul norvegian, adăugând că filmul prezintă o ‘ocupație de catifea’, fără invazie militară, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Rusia revendică 1,2 milioane de kilometri pătraţi în Arctica
Totuși, aceste explicații nu par să-i mulțumească pe ruși. ‘Deși autorii subliniază constant că este vorba despre o ficțiune, în film sunt arătate țări reale, iar Rusia, din nefericire, este în rolul agresorului’, a răspuns ambasadorul Pavlovski.
De altfel, serialul cu zece episoade, primul urmând să fie difuzat pe 4 octombrie, apare într-un moment delicat, în contextul în care americanii și europenii acuză Rusia că este responsabilă pentru conflictul din Ucraina.
Însă regizorul Skjoldbjaerg susține că la acest film s-a început să se lucreze cu mult timp înaintea apariției problemelor din Ucraina, iar respectiva producție nu ar avea ca scop să facă vreo aluzie la conflictul evocat.
Citeşte şi Arabia Saudită a devenit cel mai mare producător de petrol din lume, depăşind Rusia
Țară membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relații bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanșarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar.
Pe plan militar, s-a constatat o intensificare a prezenței forțelor navale rusești în apropierea coastelor norvegiene din zona Oceanului Arctic. ‘Nu estimăm că în prezent Rusia reprezintă o amenințare militară pentru Norvegia, dar vom continua să monitorizăm ce se întâmplă în vecinătatea noastră’, a declarat în luna aprilie șeful Statului Major al armatei norvegiene, Haakon Bruun-Hanssen.