‘Continuăm să evaluăm toate posibilitățile’, a declarat Anundsen, întrebat de jurnalistul de la Aftenposten dacă guvernul norvegian consideră necesară închiderea temporară a acestui punct de frontieră. ‘La ora actuală, susținem politica dialogului cu autoritățile ruse, însă deocamdată nu am obținut niciun rezultat’, a mai spus el.
În același timp, premierul norvegian Erna Solberg a declarat pentru același cotidian că ‘atât pentru Norvegia, cât și pentru Rusia este important ca frontiera să rămână deschisă’. ‘La ora actuală, urmăm niște reguli diplomatice stricte, pentru a asigura previzibilitatea situației în zonele frontaliere’, a subliniat Solberg.
Mai mult de 3.000 de solicitanți de azil au ajuns în acest an în Norvegia dinspre Federația Rusă, pe la punctul de trecere a frontierei de la Storskog, iar 90% dintre aceștia au trecut granița în ultimele două luni. Inițial, majoritatea erau cetățeni sirieni, însă acum peste jumătate dintre ei sunt afgani.
Citeşte şi Norvegia, copleşită de imigranţi. Ia bani din FONDURILE SUVERANE pentru a-i întreţine pe refugiaţi
Potrivit statisticilor elaborate de autoritățile norvegiene pentru imigrație, așa-zisul ‘traseu arctic’ spre Europa, prin Murmansk și Nikel, este utilizat de cetățeni din peste 30 de țări.
Această situație stârnește o profundă îngrijorare în Norvegia. Problema a fost abordată de către șeful diplomației norvegiene Borge Brende, în timpul unei întrevederi cu omologul rus Serghei Lavrov, care a avut loc la mijlocul lui octombrie în orașul finlandez Oulu.
Între timp, în mass-media norvegiene apar tot mai multe articole conform cărora partea rusă ar putea fi interesată în agravarea crizei refugiaților, îndreptând în mod intenționat afluxurile de migranți spre frontiera Norvegiei.