„Nostradamus al alegerilor”, de acord cu sondajele electorale, după multă vreme. Analistul a prezis cine va câştiga alegerile din SUA, dintre Kamala Harris şi Donald Trump

Istoricul Allan Lichtman, supranumit și „Nostradamus” al scrutinelor prezidenţiale din SUA, a prezis că vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga Casa Albă la alegerile din noiembrie 2024.
Mircea Filipescu
06 sept. 2024, 17:16

Profesor de istorie la American University, Lichtman se bazează pe o serie de criterii standard și a prognozat corect rezultatul la aproape toate alegerie americane din 1984 până în prezent. Singura excepție a fost făcută în anul 2000, când Al Gore a pierdut în faţa lui George W. Bush într-un scrutin extrem de strâns, care a fost decis după ce Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea lui Bush, după săptămâni de dispute juridice pe tema buletinelor de vot contestate.

Acum, istoricul spune că Donald Trump este pe cale să piardă, relatează The Guardian.

După ce i-a avertizat anterior pe democraţi cu privire la pericolele eliminării lui Joe Biden din cursă, Lichtman prognozează totuşi că vicepreşedinta SUA, care a devenit candidatul partidului după retragerea preşedintelui în iulie, va fi aleasă. Predicţia a fost făcută într-un videoclip pentru The New York Times.

„Kamala Harris va fi următorul preşedinte al Statelor Unite – cel puţin aceasta este predicţia mea cu privire la rezultatul acestei curse”, spune Lichtman, în vârstă de 77 de ani, la finalul unui videoclip mai puţin obişnuit, de şapte minute, care îl prezintă alergând într-un costum de atlet împotriva altor concurenţi în vârstă într-o cursă de calificare pentru Olimpiada naţională a seniorilor din 2025. „Dar rezultatul depinde de voi. Aşa că ieşiţi şi votaţi”, a mai adăugat istoricul

Predicţiile lui Lichtman se bazează pe un set de propoziţii adevărat/fals şi nu iau în considerare tendinţele sondajelor.

Citeşte şi: Donald Trump spune că îl va numi pe Elon Musk şeful Comisiei pentru eficienţă guvernamentală, dacă va fi ales preşedinte al SUA

Anterior, Lichtman s-a opus cu vehemenţă înlocuirii lui Biden în tabăra democrată după prestaţia dezastruoasă a acestuia la dezbaterea din iunie împotriva fostului preşedinte Donald Trump şi a respins validitatea sondajelor de opinie care indicau că aceasta a afectat capacitatea lui Biden de a câştiga cursa prezidenţială.

Cu toate acestea, dintre cele 13 criterii folosite, el a constatat că opt o favorizează pe Kamala Harris – despre care a spus că a beneficiat de dispariţia campaniei independente a lui Robert F Kennedy Jr, de indicatori economici pozitivi pe termen scurt şi lung, de realizări legislative majore adoptate de administraţia Biden şi de absenţa tulburărilor sociale sau a scandalurilor legate de Casa Albă.

„Nostradamus” crede că Harris a fost favorizată și de faptul că nu a trebuit să treacă printr-o luptă pentru nominalizarea partidului pentru a-i succeda lui Biden, deoarece alţi candidaţi propuşi s-au aliniat rapid pentru a o susţine înainte de Convenţia Naţională Democrată de luna trecută.

Istoricul a prognozat cu exactitate triumful nesperat al lui Trump în alegerile din 2016 împotriva lui Hillary Clinton, într-un moment în care majoritatea sondajelor de opinie indicau un rezultat contrar. De asemenea, el a prevăzut corect că Trump va fi pus sub acuzare în timpul preşedinţiei sale – ceea ce s-a şi întâmplat, de două ori.

Citeşte şi: O româncă se află printre cele patru victime ale masacrului comis în SUA de un puşti de 14 ani. „Drum lin spre ceruri!”

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce să nu arunci niciodată în vasul de toaletă, deși multă lume o face. Îți faci praf instalația sanitară dacă nu respecți asta
Capital.ro
Cutremur în TV. Demisie de răsunet la „Neatza cu Răzvan și Dani”. Marea vedetă a spus adio
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
O companie din România oferă BONUSURI „de despărțire” uriașe
Adevarul
Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Alina Sorescu, noi acuzații la adresa lui Alexandru Ciucu. Ce le-a interzis fetițelor
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„Era lumina familiei” O fetiță de 6 ani a murit în mod tragic în timp ce se dădea în leagăn. Cum s-a produs tragedia
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îl plâng pe marele cântăreţ. A murit mult prea devreme
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Ungaria refuză plata amenzii de 200 de milioane de euro și oferă migranților transport gratuit către Bruxelles
MediaFlux
TAXĂ pentru HAINE. Vom plăti mai MULT pentru ÎMBRĂCĂMINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...