Nota unui elev din Prahova la Evaluarea Națională 2022 a crescut de la 5,50 la 9,25 după contestaţii. Gafă şi în Bihor. Reacţia ministrului Educaţiei

Gafă la Evaluarea Națională 2022 în Prahova. Nota unui elev aproape s-a dublat după contestaţie față de cea afișată inițial. O altă eroare gravă s-a produs şi în Bihor. Un elev notat cu 2,80 iniţial a primit 8,70 după contestaţie. În acest caz a fost vorba despre o eroare de introducere în sistem a notei, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Alina Andrei
30 iun. 2022, 13:18
Nota unui elev din Prahova la Evaluarea Națională 2022 a crescut de la 5,50 la 9,25 după contestaţii. Gafă şi în Bihor. Reacţia ministrului Educaţiei

Ministerul Educației a prezentat joi, 30 iunie, rezultatele finale obținute de absolvenţii de gimnaziu la Evaluarea Națională 2022 după contestaţii. Surpriză mare a avut un elev al școlii gimnaziale din satul Măneciu Pământeni, comuna prahoveană Măneciu. Elevul a contestat nota primită inițial la Limba Română – 5,50. După reevaluarea lucrării, elevul a primit nota 9,25, aproape dublu față de cea afișată inițial.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, DUPĂ CONTESTAŢII 

La proba la matematică de la Evaluarea Națională 2022 elevul fusese notat cu 9,35. După creşterea notei la română, media finală a elevului a crescut de la 7,42 până la 9,30.

Citeşte şi: Rezultate finale la Evaluarea Națională 2022 – edu.ro. Mai multe medii de 10 după contestaţii. Ponderea elevilor cu medii peste 5 a crescut la 82,4%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a catalogat incidentul drept o eroare gravă, precizând că lucrarea elevului din Prahova a fost corectată iniţial în Buzău, şi a completat că pentru a evita astfel de incidente pe viitor este nevoie de introducerea digitalizării, aşa cum s-a întâmplat anul acesta în judeţul Dâmboviţa.

„În urma contestaţiilor, procentul celor care au reuşit să obţină nota 5 a crescut cu 0,1, de la 82,3% la 82,4%. În valoare absolută avem aproape 28.000 de copii care anul acesta au reuşit să obţină media 5 la Evaluarea Naţională în raport cu anul trecut. Am avut o serie de note schimbate în urma contestaţiilor.

Evaluarea digitală ne-a arătat că 98,5% din note schimbate în judeţul Bihor, Dâmboviţa, fie nu s-au modificat, fie s-au modificat cu diferenţe mici de sub un punct.

La nivel naţional, am avut 74% din note în care s-au schimbat cu mai puţin de 50 de sutimi – 0,5 puncte.

Până în anul 2015, sub 50 de sutimi nu se modifica nota finală.

Am avut, de asemenea, şi 17 lucrări care au avut note modificate cu note modificate cu o diferenţă mai mare de două puncte.

Este vorba despre 16 lucrări la limba română şi o lucrare la matematică. Judeţele în care s-au înregistrate aceste diferenţe flagrante au fost următoarele: Constanţa, Dâmboviţa şi Bacău, câte trei note schimbate cu o diferenţă mai mare de două puncte, Buzău – două note schimbate, apoi avem Clujul, Călăraşi, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea, cu câte o singură notă schimbată cu o diferenţă mai mare de două puncte.

Sunt situaţii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferenţă de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferenţă de la 2,80 la 8,70. Greşeala a fost la nivelul transcrierii notelor în borderou şi este încă un motiv pentru evaluarea digitalizată când profesorii completează direct în fişierul informatic notele acordate.

Am avut şi o diferenţă de 3,75 puncte în judeţul Prahova. A fost corectată în Buzău acea lucrare, tot la limba şi literatura română. Aceste lucruri au putut fi corectate, dar pentru a nu mai apărea astfel de situaţii este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate.

În momentul în care te pui în postura elevului care ştie că a făcut de 8,70 şi vede rezultatul 2,80, este dramatic! De aceea, suntem datori să facem tot posibilul pentru a evita aceste situaţii.”, a spus ministrul Educaţie Sorin Cîmpeanu, după şedinţa de Guvern.

Citeşte şi: Rezultate Evaluarea Naţională 2022. Elevii nu au ştiut să conjuge verbele „a fi”, „a vrea”. Mai bine de jumătate nu știu să scrie corect gramatical. 15% nu au ştiut să calculeze cât fac 10 + 10 : 10

Întrebat ce se va întâmpla cu evaluatorii care au făcut greşeli grave la Evaluarea Naţională 2022, Sorin Cîmpeanu a insistuat că aceste incidente confirmă nevoia digitalizării în educaţie, a evaluării digitale.

„Mai grave mi se par acele erori în evaluare. Mai grave sunt erorile în evaluare atunci când vorbim despre subiecte de tip grilă. Acolo este inadmisibilă orice diferenţă.

Cei care au demonstrat anul trecut că au greşit în acest fel nu au mai făcut parte din lista evaluatorilor din acest an. Până la sancţiuni, trebuie să formăm profesorii evaluatori şi mă bucur să constat că există o dorinţă foarte mare din partea cadrelor didactice pentru a se înscrie la cursurile pentru formare evaluatori”, a mai spus Cîmpeanu.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)