Nota unui elev din Prahova la Evaluarea Națională 2022 a crescut de la 5,50 la 9,25 după contestaţii. Gafă şi în Bihor. Reacţia ministrului Educaţiei

Gafă la Evaluarea Națională 2022 în Prahova. Nota unui elev aproape s-a dublat după contestaţie față de cea afișată inițial. O altă eroare gravă s-a produs şi în Bihor. Un elev notat cu 2,80 iniţial a primit 8,70 după contestaţie. În acest caz a fost vorba despre o eroare de introducere în sistem a notei, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Alina Andrei
30 iun. 2022, 13:18
Nota unui elev din Prahova la Evaluarea Națională 2022 a crescut de la 5,50 la 9,25 după contestaţii. Gafă şi în Bihor. Reacţia ministrului Educaţiei

Ministerul Educației a prezentat joi, 30 iunie, rezultatele finale obținute de absolvenţii de gimnaziu la Evaluarea Națională 2022 după contestaţii. Surpriză mare a avut un elev al școlii gimnaziale din satul Măneciu Pământeni, comuna prahoveană Măneciu. Elevul a contestat nota primită inițial la Limba Română – 5,50. După reevaluarea lucrării, elevul a primit nota 9,25, aproape dublu față de cea afișată inițial.

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2022, DUPĂ CONTESTAŢII 

La proba la matematică de la Evaluarea Națională 2022 elevul fusese notat cu 9,35. După creşterea notei la română, media finală a elevului a crescut de la 7,42 până la 9,30.

Citeşte şi: Rezultate finale la Evaluarea Națională 2022 – edu.ro. Mai multe medii de 10 după contestaţii. Ponderea elevilor cu medii peste 5 a crescut la 82,4%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a catalogat incidentul drept o eroare gravă, precizând că lucrarea elevului din Prahova a fost corectată iniţial în Buzău, şi a completat că pentru a evita astfel de incidente pe viitor este nevoie de introducerea digitalizării, aşa cum s-a întâmplat anul acesta în judeţul Dâmboviţa.

„În urma contestaţiilor, procentul celor care au reuşit să obţină nota 5 a crescut cu 0,1, de la 82,3% la 82,4%. În valoare absolută avem aproape 28.000 de copii care anul acesta au reuşit să obţină media 5 la Evaluarea Naţională în raport cu anul trecut. Am avut o serie de note schimbate în urma contestaţiilor.

Evaluarea digitală ne-a arătat că 98,5% din note schimbate în judeţul Bihor, Dâmboviţa, fie nu s-au modificat, fie s-au modificat cu diferenţe mici de sub un punct.

La nivel naţional, am avut 74% din note în care s-au schimbat cu mai puţin de 50 de sutimi – 0,5 puncte.

Până în anul 2015, sub 50 de sutimi nu se modifica nota finală.

Am avut, de asemenea, şi 17 lucrări care au avut note modificate cu note modificate cu o diferenţă mai mare de două puncte.

Este vorba despre 16 lucrări la limba română şi o lucrare la matematică. Judeţele în care s-au înregistrate aceste diferenţe flagrante au fost următoarele: Constanţa, Dâmboviţa şi Bacău, câte trei note schimbate cu o diferenţă mai mare de două puncte, Buzău – două note schimbate, apoi avem Clujul, Călăraşi, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea, cu câte o singură notă schimbată cu o diferenţă mai mare de două puncte.

Sunt situaţii de genul celor ale elevului din Bihor cu diferenţă de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferenţă de la 2,80 la 8,70. Greşeala a fost la nivelul transcrierii notelor în borderou şi este încă un motiv pentru evaluarea digitalizată când profesorii completează direct în fişierul informatic notele acordate.

Am avut şi o diferenţă de 3,75 puncte în judeţul Prahova. A fost corectată în Buzău acea lucrare, tot la limba şi literatura română. Aceste lucruri au putut fi corectate, dar pentru a nu mai apărea astfel de situaţii este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate.

În momentul în care te pui în postura elevului care ştie că a făcut de 8,70 şi vede rezultatul 2,80, este dramatic! De aceea, suntem datori să facem tot posibilul pentru a evita aceste situaţii.”, a spus ministrul Educaţie Sorin Cîmpeanu, după şedinţa de Guvern.

Citeşte şi: Rezultate Evaluarea Naţională 2022. Elevii nu au ştiut să conjuge verbele „a fi”, „a vrea”. Mai bine de jumătate nu știu să scrie corect gramatical. 15% nu au ştiut să calculeze cât fac 10 + 10 : 10

Întrebat ce se va întâmpla cu evaluatorii care au făcut greşeli grave la Evaluarea Naţională 2022, Sorin Cîmpeanu a insistuat că aceste incidente confirmă nevoia digitalizării în educaţie, a evaluării digitale.

„Mai grave mi se par acele erori în evaluare. Mai grave sunt erorile în evaluare atunci când vorbim despre subiecte de tip grilă. Acolo este inadmisibilă orice diferenţă.

Cei care au demonstrat anul trecut că au greşit în acest fel nu au mai făcut parte din lista evaluatorilor din acest an. Până la sancţiuni, trebuie să formăm profesorii evaluatori şi mă bucur să constat că există o dorinţă foarte mare din partea cadrelor didactice pentru a se înscrie la cursurile pentru formare evaluatori”, a mai spus Cîmpeanu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!