Veşti proaste de la notari: taxe mai mari pentru cumpărarea unei case

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mari cu până la 40% faţă de 2012, în condiţiile în care în ultimii ani preţurile de tranzacţionare a locuinţelor s-au redus constant.
Romania TV
23 apr. 2013, 13:13
Veşti proaste de la notari: taxe mai mari pentru cumpărarea unei case

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2013 clasifică apartamentele din Bucureşti în 60 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei, potrivit Mediafax.

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Unirii valoarea minimă se situează la 65.610 euro, valabilă pentru o construcţie din anul 1978-1997. Anul trecut, un apartament în aceeaşi zonă, cu aceleaşi caracteristici, dar încadrat ca an al construcţiei între 1978-1997, avea o valoare de 45.750 de euro.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau în zona Pieţei Universităţii este evaluat la 62.870 de euro în acest an, comparativ cu 46.870 de euro anul trecut, adică cu 34% mai mult.

În Piaţa Constituţiei, o locuinţă cu aceleaşi caracteristici este evaluată în grila notarilor din acest an la 63.760 euro, în creştere cu 36% pestea valoarea de 46.870 de euro din anul anterior. Locuinţele de pe Bulevardul Dacia sunt evaluate în plus cu 20%, de la 48.870 euro la 60.940 de euro.

Şi pentru apartamentele din cartierele semicentrale notarii au stabilit valori în urcare pentru acest an. În urma actualizării valorilor, un apartament de două camere confort sportit de la un etaj intermediar într-un bloc de pe Bulevardul Basarabiei sau Şoseaua Pantelimon este evaluat la 41.770 euro, faţă de 37.000 de euro în 2012.

În Drumul Taberei, acelaşi apartament are o valoare de 31.900-35.520 de euro, faţă de 28.570-32.280 de euro în 2011.

Pentru un apartament cu două camere din zona Mihai Bravu, notarii au stabilit o valoare de minimum 42.530 de euro şi un maxim de 53.530 de euro. În grila de anul trecut, minimul era de 37.980 de euro, iar maximul de 45.750 de euro. În Vatra Luminoasă sau Şoseaua Iancului, creşterea a fost uşor mai redusă, respectiv de circa 12%, de la 37.980 de euro la 42.430 de euro.

În acelaşi timp, pentru apartamentele din Calea Rahovei valorile au crescut de la 32.280 de euro, la 41.950 de euro.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile – construcţii şi terenuri – sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

„Ghidul a fost elaborat de două societăţi de evaluare şi are ca principală caracteristică nu atât o modificare a valorilor, cât o detaliere de şase ori a zonării imobiliare, pentru a se ajunge la valori cât mai aproape de realitate. În anii anteriori, datorită existenţei unor zone prea mari, se putea întâmpla ca un imobil aflat spre periferie să se afle în aceeaşi zonă cu imobile apropiate de zona 0 sau 1”, au declarat reprezentanţii Camerei Notarilor Publici din România.

Aceştia menţionează că prin împărţirea fiecărei zone în şase sub-zone cu valori diferenţiate se va ajunge la situaţii mult mai apropiate de valorile reale din piaţă.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre