Aproape 2.550 de persoane au suferit leziuni grave după producerea, vinerea trecută, a două seisme dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea 7,5 şi a declanşat un tsunami, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.
Autorităţile depun în continuare eforturi pentru a-i găsi şi ajuta pe supravieţuitori. ”Ne aşteptăm ca numărul (victimelor) să crească în continuare”, a declarat miercuri Nugroho. Bilanţul anterior, comunicat miercuri, indica 1.407 morţi.
Trupurile a 1.411 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma dezastrelor au fost deja înhumate în gropi comune, în cimitirele publice, a indicat şeful comandamentului comun de răspuns la tsunami din provincia Sulawesi (Satgasgab), Tiopan Aritonang, citat joi de Xinhua. Acesta a precizat că înhumările au fost realizate în mod adecvat, după ce trupurile identificate au fost returnate familiilor şi îngropate în cimitirele preferate de acestea. Cele mai multe victime s-au înregistrat în oraşul Palu, capitala provinciei centrale din Sulawesi.
Citeşte şi Indonezia, lovită de o nouă catastrofă: Erupţie vulcanică după seisme puternice şi tsunami
Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat luni primirea ajutoarelor internaţionale. Cel puţin 26 de ţări şi-au oferit ajutorul, potrivit oficialilor.
Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente. Câteva seisme care au avut loc în luna august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok. Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator.