Oamenii de ştiinţă din China susţin că testarea pe animale a fost un succes.
„Atunci când injectăm anticorpi neutralizați într-un șoarece infectat, după numai cinci zile doza de infectare este redusă cu un factor de 2,500. Asta înseamnă că acest potențial medicament are efect terapeutic”, a declarat Sunney Xie, directorul Centrului pentru Inovație Avansată de la Univeritatea din Beijing, pentru agenţia AFP.
Medicamentul foloseşte anticorpi neutralizanți produși de sistemul imunitar uman pentru a preveni infectarea celulelor, pe care echipa de cercetători i-a izolat din sângele a 60 de pacienți vindecați, notează Hotnews.
Un studiu referitor la noul medicament a fost publicat duminică în revista ştiinţifică Cell. Oamenii de ştiinţă sugerează că utilizarea anticorpilor oferă un potențial leac pentru boală și scurtează perioada de vindecare.
Sunney Xie a afirmat că echipa de cercetători a lucrat zi și noapte pentru găsisrea anticorpului.
„Expertiza noastră este în cercetare genomică, nu atât în domeniul imunologiei sau virusologiei. Am fost încântați în momentul în care am realizat că această abordare bazată pe genomica unei singure celule poate identifica anticorpii neutralizați”, a mai spus cercetătorul.
Cercetătorii chinezi speră ca medicamentul să fie gata spre sfârșitul anului și în timp util pentru un eventual nou val de epidemiei, în iarnă.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat însă că dezvoltarea și validarea unui vaccin ar putea dura 12 sau chiar 18 luni.
În prezent, peste 100 de vaccinuri anit-Covid 19 sunt în stadiu de cercetare și testare în întreaga lume.