UN NOU SCANDAL în sănătate. Medicii de la urgenţe, obligaţi să muncească mai mult pe bani puţini

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în sănătate, după ce Ministerul Sănătăţii îi obligă pe medici să lucreze mai mult, pe bani puţini. Mai exact, aceştia vor avea ture de câte 12 ore, cu 24 de ore libere, fără să li se plătească orele de gardă, iar astfel veniturile le vor scădea cu 20-25%.
Romania TV
09 apr. 2013, 12:31
UN NOU SCANDAL în sănătate. Medicii de la urgenţe, obligaţi să muncească mai mult pe bani puţini

Medicii de la urgenţe au solicitat Colegiului Medicilorsă le fie modificat programul impus prin Ordinul Ministerului Sănătăţii 1067/2012, privind modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar. Conform articolului 3 din Ordin, medicii încadraţi în structurile de primire urgenţe UPU-SMURD, UPU sau CPU îşi desfăşoară activitatea în două ture, în sistem de 12 ore cu 24 ore liber.

„Considerăm că acest articol aduce prejudicii majore medicilor care isi desfasoara activitatea in structurile de primire a urgentelor”, se arată în scrisoarea medicilor, care cataloghează articolul respectiv drept „net discriminatoriu”, situându-i pe medicii de urgenţă „în afara corpului medical superior”.

Totodată, în scrisoare se arată că un ritm de muncă în regim 12/24 ar conduce „la o perturbare serioasă a bioritmului, cu acumularea unui nivel crescut de oboseală şi stres”, care ar duce la scăderea puterii de concentrare şi, implicit, la creşterea riscului apariţiei de greşeli.

După calculele noastre, veniturile se diminuează cu 22-25%. Nu asta e problema. Contează însă că solicitarea fizică şi psihică e mare în specialitatea noastră, iar acest program va duce la o accentuare a efortului . Presiunea pe camerele de gardă e foarte mare. Noi de vineri de la ora 14 până luni dimineaţă suntem singuri. Numai spitalele de urgenţă funcţionează”, a arătat Andrei Georgescu, şef UPU la Spitalul Universitar.

În scrisoarea lor, medicii atrag atenţia că sunt privaţi de timp alături de familie şi, în acelaşi timp, de dreptul de a primi bani pentru întreaga muncă.

CITEŞTE ŞI: Nicolăescu şi CMR vor să scoată salarizarea medicilor din sistemul bugetar

Înseamnă un efort mult mai mare pentru noi, care avem familie şi copii acasă. Înseamnă privare în ceea ce priveşte familia de timp şi energie şi, nu în ultimul rând, înseamnă venituri mult mai puţine. Salariul brut e în jur de 2000-2200 lei, la care se adaugă orele de gardă şi sporul de 75% de urgenţă„, spune Silvia Nica, medic primar medicină de urgenţă.

Măsura ar putea determina şi mai mulţi medici români să aleagă să plece să lucreze în străinătate, mai spun reprezentanţii acestora.

„Avem copii mici care nu vrem ca mai târziu să aibă goluri în educaţie. Nu e ca şi cum aş lucra aici, dar fără ei, e ca şi cum aş lucra afară, dar pe bani„, a spus Nicoleta Badea, specialist medicina de urgenţă.

Anual, aproximativ 2.800 de medici români pleacă să muncească în spitalele din străinătate. Primele trei ţări alese de acestia sunt Germania, Marea Britanie si Franta, potrivit Colegiului Medicilor din Romania.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...