Nou scenariu pentru comasarea alegerilor, discutat în coaliţie. Numărul scrutinelor ar putea fi înjumătăţit

O nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare va avea loc joi, iar surse politice susţin că principala temă de dezbatere ar urma să fie ultimul scenariu propus pentru comasarea alegerilor, cerută insistent de PNL.
Filip Stan
06 feb. 2024, 21:32
Nou scenariu pentru comasarea alegerilor, discutat în coaliţie. Numărul scrutinelor ar putea fi înjumătăţit

În şedinţa de coaliţie de joi ar urma să se discute scenariul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, dar și a celor parlamentare cu turul 2 al alegerilor prezidențiale, pe 8 decembrie.

Sursele citate de Stiripesurse spun că Nicolae Ciucă ar fi precizat că nu PNL a cerut comasarea, asta apropo de discuțiile din spațiul public în care se spune că liberalii și-ar dori foarte mult comasarea.

Altă tema pusă pe masa discuțiilor va fi cea legată de ridicarea pragului de percepere a impozitului pe venit, de 10%, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei în cazul pensiilor.

Sursele politice au precizat că nu se va lua joi o decizie în acest sens pentru că încă trebuie făcute calcule.

De asemenea se va discuta și despre impozitul de 10% pe concediile madicale, care ar putea fi doar pentru anumite categorii de bolnavi.

În ultimul sondaj INSCOP, Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine.

Citeşte şi: Drulă îşi apără penalii. Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, e urmărită penal de DNA, dar liderul USR spune că e „hărţuire”

Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %. Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %. Peste 42 % dintre cei chestionaţi cred că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante. Alegerile europarlamentare sunt considerate ca fiind cele mai importante de 4,7% dintre respondenţi. Aproape 12% dintre ei afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante.

Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu spune că imaginea lui e folosită într-o campanie deepfake: „Am sesizat astăzi instituţiile abilitate”

Gabriela Firea, despre comasarea alegerilor din 2024: „Cred că este un avantaj, pentru că le putem arăta oamenilor ce s-a realizat concret”

 

Întrebată dacă această comasare a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este cu adevărat fezabilă şi nu va avea efecte negative, mai ales în modul în care românii ar putea percepe acest demers, Gabriela Firea a spus: „Decizia va fi cu siguranță anunțată de președinții celor două partide care formează alianța de la guvernare. Din ceea ce știu eu ca discuții ce au avut loc în aceste zile, știrea este posibil să devină chiar o realitate, o certitudine. Repet, nu vreau să mă ante-pronunț. Cu siguranță va fi și o comunicare oficială. Sesiunea parlamentară a început joia trecută, pe 1 februarie.

Ar urma să primim proiecte e care să le și dezbatem, să le și adoptăm în sensul modificării legislației electorale. Doar din acel moment vom putea să vorbim cu adevărat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Din punctul meu de vedere, ar fi un avantaj, pentru că am putea să mergem să le vorbim cetățenilor încă o dată despre importanța aderării României la Uniunea Europeană, semnificația, simbolistica, dar și în plan pragmatic, ce s-a făcut în acești ani cu fondurile nerambursabile obținute prin prisma parteneriatului european. Un miliard de euro fonduri europene doar în București.

Eu cred că este un avantaj, pentru că putem să arătăm concret luând de exemplul Capitalei, pentru că aici cunosc mai bine proiectele. Repet, un miliard euro, fonduri obținute în mandatul pe care l-am avut de primar general, fonduri care s-au dus în îmbunătățirea transportului public în rețeaua de termoficare.

Deci, practic, proiecte concrete. De asemenea, au fost multe proiecte și în țară și în Capitală pentru aparatură, în spitale, pentru infrastructură. Așadar, putem să arătăm concret și să trecem de la teorie la practică, iar cetățenii să vadă exact ce s-a întâmplat cu acele fonduri europene, în ce fel au crescut calitatea vieții lor și cum ar fi fost fără acele fonduri.

Din punctul meu de vedere, este un avantaj și dacă voi fi în situația să merg în această calitate pe străzi, nu doar de senator, ci și de candidat, acest lucru îl voi arăta și îl voi explica cu proiectele exemplificate care au fost realizate pe fonduri europene”, a spus Gabriela Firea.

Întrebată apoi ce partid ar fi avantajat în cazul unei comasări a alegerilor, Gabriela Firea a spus.

„Partidul Social Democrat nu a solicitat comasarea alegerilor, să vină practic mai devreme cele locale, pentru că data este stabilită la nivel european. A fost doleanța partenerilor noștri de guvernare, au avut argumente probabil serioase. Repet, pentru noi este și un avantaj, acela de a explica cetățenilor utilitatea fondurilor europene, nu doar la nivel de simbol, ca aderarea noastră la Uniunea Europeană, dar asta, repet, cu siguranță va face obiectul unei comunicări oficiale din partea președinților celor două partide care sunt la guvernare”, a mai spus Gabriela Firea la Antena 3.

Olguța Vasilescu spune că e „o idee bună” comasarea alegerilor: „A chema cetățenii la vot de patru ori într-un an e foarte complicat”

Primărița Craiovei, Olguța Vasilescu, spune că e de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu localele și a unui tur al prezidențialelor cu alegerile parlamentare. Invitată la Jurnalul de Seară de la Digi24, Vasilescu a mai spus și că îi este „egal” dacă „alegerile sunt mâine sau peste un an”, dar că „a chema cetățenii la vot de patru ori într-un an e foarte complicat”. Primărița Craiovei mai spune și că este de părere că revenirea la calendarul alegerilor locale în iunie „i-ar ajuta pe cei de la PNL”.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'