Baciu, care este şi vicepreședintele Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), a dat explicaţii despre eficienţa vaccinului AstraZeneca.
„Există multe informaţii false… Tocmai am citit un studiu amplu făcut în Scoţia privind eficienţa faţă de formele grave ale COVID a serurilor Pfizer şi AstraZeneca după administrarea primei doze. Studiul a cuprins o cohortă de 5,1 milioane de persoane vaccinate. Rezultatele sunt exact invers percepţiei actuale. Vaccinul AstraZeneca a arătat o eficienţa de 95% faţă de formele grave ale bolii, iar Pfizer a arătat o protecţie de 85%”, a explicat Andrei Baciu, conform Libertatea.
Totodată, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a anunţacă România va primi milioane de doze de vaccin următoarea perioadă.
„Pentru luna aprilie, avem o veste bună. O să primim un minim de 3.128.000 de doze de vaccin. Astfel că, vaccinul Pfizer îl vom primi în patru tranșe, 527.000 de doze. Pentru vaccinul Moderna o să avem un minim de de 249.000 sau un maxim de 333.000 de doze. O să vedem cifra exactă în perioada următoare. Oricum, vor fi două tranșe, dozele vor fi livrate la un interval de două săptămâni”, a precizat Andrei Baciu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că începând cu 15 martie va fi deschisă platforma pentru înscriere în etapa a treia a campaniei de vaccinare.
Pentru vaccinarea la liber, programările si vaccinările vor demara abia când vor fi activate centrele, a explicat Andrei Baciu, iar oamenii vor fi anunţaţi prin sms şi e-mail cu data programării primei doze şi a rapelului.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 08 martie a.c., ora 17.00, este următoarea:
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare în România, a explicat când ar trebui să ne îngrijoreze reacţiile adverse ale vaccinului anti-covid.
Colonelul Gheorghiță a explicat că este normal să apară reacţii adverse în urma administrării vaccinului anti-covid, precizând că „este firesc să se vorbească despre reacții adverse pentru că, dacă ne uităm la motivele pentru care oamenii ezită sau amână decizia de vaccinare este tocmai această teamă de reacții adverse.”
Citeşte şi: Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm