Nou val de cutremure în Turcia. Seismele, folosite şi în campania electorală

Cutremurele din februarie au afectat 11 provincii din Turcia. Bilanţul morţilor a fost de circa 50.000 de morţi, iar orice nou seism în zonele afectate reprezintă un mare pericol.
Filip Stan
10 mai 2023, 09:01
Nou val de cutremure în Turcia. Seismele, folosite şi în campania electorală

Un nou roi de cutremure a lovit Turcia, ţară aflată pe ultima sută de metri în campanie electorală. Primul cutremur, cu magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter, s-a produs la ora 03:17 dimineața, la 6 kilometri de orașul turcesc Ekinözü, provincia Kahramanmaraş.

Al doilea cutremur, de 3,4 grade, a avut loc la ora 06:24, la granița dintre Turcia și Siria.

Gheorghe Mărmureanu are probleme de sănătate: „La cutremure nu simt nimic. Dorm buștean. Picioarele nu prea mă mai ascultă!
Un al treilea cutremur de 4,0 grade pe scara Richter a avut loc câteva minute mai târziu, în partea centrală a Turciei, la 17 kilometri de orașul Gölbaşı.

Al patrulea cutremur a fost raportat la 07:04 dimineața, tot la granița dintre Turcia și Siria. Seismul a avut o magnitudine de 3.0 grade, conform emsc-csem.org.

Cutremure în Turcia, preilej de campanie electorală pentru Erdogan

În timp ce soarele bătea în plin într-o tabără de corturi din Turcia ridicată pentru supravieţuitorii cutremurului din 6 februarie 2023, Bahattin Kar a ieşit din adăpostul său improvizat pentru a se plânge de lipsa de electricitate şi apă, de distribuirea incorectă a ajutoarelor şi de creşterea bruscă a costului vieţii. Dar bărbatul în vârstă de 54 de ani rămâne ferm loial preşedintelui Recep Tayyip Erdogan înainte de alegerile naţionale, care se anunţă a fi cele mai dure din cele două decenii de guvernare ale liderului turc, relatează Reuters.

„Dacă Tayyip Erdogan va câştiga alegerile, aceste probleme vor fi rezolvate. Dar dacă Tayyip Erdogan nu câştigă, vai de aceşti oameni”, spune bărbatul aflat în tabăra din străvechea Antakya, oraşul cel mai grav afectat de puternicul cutremur ce a avut loc în februarie. Seismul a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia şi a lăsat milioane de oameni fără adăpost.

În interviurile realizate de Reuters cu el şi cu alţi alegători din Antakya transpare furia lor faţă de ceea ce unii au considerat a fi un răspuns iniţial lent al guvernului la cutremure. Cu toate acestea, nu sunt semne că această problemă a schimbat modul în care oamenii vor vota la scrutinul prezidenţial şi parlamentar de duminică.

Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea. Sfaturile lui Gheorghe Mărmureanu

Aceste voci conturează o mică imagine a Antakyei şi a zonei mai largi din sudul Turciei afectate de cutremur, o regiune în care locuiesc nouă milioane de alegători şi care este în mod tradiţional un bastion al lui Erdogan. Ele se potrivesc cu constatările unor sociologi şi academicieni care spun că dezastrul a consolidat de fapt opiniile deja polarizate în favoarea sau împotriva lui Erdogan şi a partidului său de guvernământ AK.

Cutremure şi pe scena politică

Ozer Sencar, de la compania de sondaje Metropoll, spune că nivelurile de sprijin pentru AKP, care au scăzut sub 33% în februarie, dar au revenit la nivelurile de dinaintea cutremurului până în aprilie, cu un sprijin de aproximativ 40%. Luna trecută, doar 4,3% dintre alegători au considerat cutremurul ca fiind cea mai mare problemă a Turciei, majoritatea fiind mai preocupaţi de o economie afectată de o inflaţie galopantă.

Sondajele de opinie sugerează că alegerile parlamentare vor fi o cursă strânsă, iar votul prezidenţial ar putea duce la un al doilea tur de scrutin, două săptămâni mai târziu, care s-ar desfăşura probabil între Erdogan şi rivalul său Kemal Kilicdaroglu.

Un sondaj MAK din această săptămână îl plasează pe Erdogan, care şi-a concentrat o mare parte din campanie pe promisiunile de reconstrucţie a zonelor distruse, la 45,4%, Kilicdaroglu depăşind pragul de 50% necesar pentru a câştiga alegerile prezidenţiale în primul tur.

Seda Demiralp, şefa departamentului de relaţii internaţionale de la Universitatea Isik din Istanbul, a declarat, de asemenea, că nu se aşteaptă ca seismul să aibă un impact electoral prea mare, deoarece este diferit de o criză economică, ce îi afectează de obicei pe cei aflaţi la putere. „Nu cred că au scăzut semnificativ voturile titularilor, dar poate am putea spune că a împiedicat creşterea acestora”, subliniază ea.

CAMPANIE LA ANTAKYA, ORAŞUL DISTRUS DE CUTREMURE

Străzile din Antakya, cândva plină de viaţă, sunt acum în mare parte goale, iar localnicii care nu au plecat în alte părţi ale Turciei trăiesc acum ca nişte refugiaţi, adăpostiţi în corturi şi containere şi stau la coadă pentru a cere ajutor sau a se informa despre serviciile publice. În apropiere, răsună excavatoarele în timp ce demolează. Se estimează că 80-90% din clădiri au suferit pagube în urma cutremurului. Camioanele au îndepărtat dărâmăturile blocurilor de apartamente care s-au prăbuşit, lăsând zone imense goale în inima oraşului.

Abia acum revine o uşoară aparenţă de normalitate, cu câteva magazine şi restaurante deschise în bazarul istoric şi cu administraţia locală care funcţionează într-un liceu.

Având în vedere, cum e şi firesc, puţinul entuziasm stârnit aici de alegeri, campaniile electorale au fost discrete, în contrast cu mitingurile zgomotoase şi pline de culoare din trecut. Partidele continuă însă să caute sprijin în oraşul cu 350 000 de alegători şi în împrejurimile acestuia. Taberele opuse prezintă naraţiuni foarte diferite despre Erdogan şi despre răspunsul guvernului său la dezastru.

„Preşedintele nostru are o legătură foarte puternică cu naţiunea noastră, o legătură dincolo de carismă”, a declarat pentru Reuters deputatul AKP Abdulkadir Ozel, în timp ce oamenii se înghesuiau să îl asculte în faţa unei moschei dintr-un sat situat la nord de Antakya. „Există o bază solidă de încredere că el poate livra ceea ce a promis”, spune Ozel.

Nu este aşa, îl contrazice Kerem Nalbant, candidat al partidului prokurd, care ţine un discurs în faţa câtorva zeci de persoane care s-au adunat pe un deal din vestul oraşului. Un cocoş cânta şi copiii se jucau în apropiere. „Opinia fundamentală este că guvernul AKP-MHP ne-a lăsat în ruină. Nu au acţionat la timp pentru a salva oamenii. Acest lucru a dus la o acumulare serioasă de furie”, spune candidatul, referindu-se la partidul lui Erdogan şi la aliaţii săi naţionalişti.

„NU SUNTEM PREGĂTIŢI PENTRU ALEGERI”

AKP a dominat mult timp cele 11 provincii afectate de cutremur, dar CHP-ul lui Kilicdaroglu are un sprijin puternic în zonele sudice ale provinciei Hatay, unde se află Antakya. În 2018, AKP a obţinut cinci mandate parlamentare în Hatay, iar CHP a obţinut patru.

Sprijinul lui Kar pentru Erdogan este confirmat de Ertan Genc, un alt rezident al taberei de corturi din centrul Antakyei, care are încredere că va avea o nouă locuinţă în câteva luni. Erdogan a promis că va construi noi locuinţe în termen de un an. „Şeful nostru va învinge. Şi atâta timp cât şeful nostru este în viaţă, întreaga lume, cetăţenii turci, sunt întotdeauna alături de el”, spune bărbatul de 48 de ani.

Pe malul estic al râului Orontes, în cartierul istoric din Antakya, poetul Hikmet Guzel, în vârstă de 63 de ani, este de altă părere şi crede că alegătorii îi vor trage la răspundere, la urne, pe cei consideraţi responsabili de eşecurile în răspunsul la cutremure. „A existat un guvern la putere timp de 21 de ani. Iar noi am fost lăsaţi singuri”, spune el. „Dacă trăim o perioadă în care oamenii spun că nu există nicio mână de ajutor, atunci este timpul pentru schimbare şi pentru a încerca noi politicieni”, arată poetul.

Cu un lucru mulţi oameni pot fi de acord: alegerile nu se află în fruntea listei lor de preocupări, supravieţuirea de zi cu zi fiind cea mai presantă problemă.

„Avem nevoie de o mână de ajutor din partea statului nostru pentru că nu avem alte ramuri de care să ne agăţăm”, spune Cuneyt Ofkeli, un oficial local ocupat să verifice listele electorale şi să asculte preocupările localnicilor în timp ce se plimbă pe străzile însă presărate cu moloz şi înconjurate de clădiri prăbuşite după cutremure. „Dacă statul nostru nu dă o mână de ajutor, zeci de mii de oameni vor rămâne într-o stare de ruină. Noi şi mii de oameni ca noi nu suntem deloc pregătiţi pentru alegeri”, confirmă el.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Zboruri anulate din București și Cluj. Compania aeriană a eliminat deja rutele din sistemul de rezervări
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
E interzis total în Ungaria. S-a dat lege
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Prognoza meteo ANM în România. Cum va fi vremea de Florii, Paște și 1 Mai
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver