Nou val de demolări la staţiile de metrou din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, şi Poliţia Locală Sector 1 vizează în primă fază chioşcurile de la staţia Piaţa Victoriei şi Aviatorilor. Reporterii Româniatv.net au discutat cu reprezentanţii mai multor magazine care au mărturisit că au fost somaţi joi dimineaţă de poliţiştii locali să elibereze spaţiile.
„Ne-au zis să închidem magazinul în două-trei zile. Au venit de dimineaţă. Nu ne-au oferit vreo variantă”, a declarat pentru Româniatv.net o vânzătoare care lucrează la unul dintre magazinele aflate în pasajul pietonal de la Piaţa Victoriei spre bulevardul Lascăr Catargiu.
Femeia a mărturisit că lucrează de aproape doi la magazinul de la staţia de metrou Piaţa Victoriei unde vinde diverse produse – de la cafea, fructe sucuri, la dulciuri preferate de oamenii grăbiţi care circulă cu metroul. Dezamăgită, a aflat că decizia privind demolarea chioşcurilor de la metrou vine „de sus” şi că nu poate face nimic pentru a se împotrivi.
Vecinii ei, adică un magazin de reparaţii pentru telefoane mobile, au închis deja chioşcul aflat în pasajul subteran de la Piaţa Victoriei. Lângă aceştia, un alt magazin a tras obloanele. Poliţiştii au lipit joi, în jurul prânzului, un proces verbal prin care atestă „existenţa unei construcţii cu caracter provizoriu, fără autorizaţie de construcţie care ocupă domeniul public al statului, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”.
De asemenea, patronii acestei patiserii au primit aceeaşi somaţie de la autorităţi. Spun că sunt nevoiţi să evacueze spaţiul în două-trei zile, chiar dacă produc diverse produse de panificaţie, în spaţiul închiriat la metrou de peste 10 ani.
De asemenea, administratorii acestui chioşc spun că pun la vânzare ultimele dulciuri, pentru că, cel mai probabil, săptămâna viitoare vor închide definitiv magazinul.
Magazinele care au primit înştiinţarea de demolare se află spre ieşirile din subteran. În schimb, spaţiile comerciale aflate în spaţiul dintre turnicheţii de acces şi peroane funcţionează deocamdată.
Contactat de Româniatv.net, Victor Muşatu, secretar general al Asociaţiei Comercianţilor de la Metrou, a explicat că toate persoanele care deţin spaţii aflate în staţiile de metrou din Sectorul 1 au primit înştiinţări să plece deoarece „chioşcurile sunt ilegale”.
„O să le demoleze pe toate pentru că aşa s-a hotărât. N-avem ce face! Aşa e legal. Toată lumea o să strângă masa. O să plecăm în două-trei zile. Deocamdată, au venit de la Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. Au făcut un control. Au afişat că chioşcurile sunt ilegale. N-au autorizaţie de construire.
Urmează ca, dacă vor respecta legea şi sper că vor respecta, urmează să meargă cu ele la Primăria Sectorului 1. Primăria Sectorului 1 va da o dispoziţie de demolare ca se va întâmpla în câteva zile. S-ar putea să ne lase în week-end, dar săptămâna viitoare, după părerea mea, începând de luni s-ar putea apuca de demolări. Vorbesc aici de Piaţa Victoriei”, a declarat Victor Muşatu.
Reprezentantul Asociaţiei Comercianţilor de la Metrou a afirmat că deja comercianţii cu magazine în staţiile Piaţa Universităţii şi Piaţa Romană au primit înştiinţările privind demolarea de câteva zile.
„Nici avem vreo speranţă sau dacă aveam, era una mică că mai putem rămâne. Am mai rămas şi noi cât am mai putut. O să ne demoleze. (…) Mai sunt aşa: Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei 1 şi 2 şi Piaţa Aviatorilor. Până acum s-au demolat cam jumătate”, a explicat Muşatu, pentru Romaniatv.net.
Victor Muşatu a mai precizat că toţi comercianţii aveau contracte care se desfăşurau „în baza asociaţiei în participaţiune care a fost valabilă până în 2017”.
„S-a mai prelungit până în 2018. Pe urmă, noi de bună credinţă ştiam că e un proces pe rol şi aşteptăm să se termine acest proces”, a mai afirmat el.
De altfel, primele magazine amplasate ilegal în staţia de metrou Barasab au fost demolate pe 13 aprilie, după cum a anunţat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Totodată, reprezentantul asociaţiei comercianţilor de la metrou mai spune că a încercat să poarte negocieri cu conducerea Metrorex, după ce primele demolări realizate cu ranga în aprilie.
„Am încercat să discutăm, dar ni s-a spus că noi nu avem calitate în proces. Noi, comercianţii, aveam contract de închiriere cu Sindomed. Cu Metrorex nu aveam niciun contract pentru utilităţi, iar cu Ministerul Transporturilor trebuia prin Metrorex să ne transmită”, a menţionat Muşatu.
Comercianţii mai spun că îşi pun speranţa că autorităţile vor scoate licitaţie spaţiile de la metrou după ce vor fi modernizate şi vor obţine toate autorizaţiile.
„Speranţa moare ultima. Va avea loc o licitaţie. Vor fi probabil spaţii modernizate. Sper aşa să fie, cu toate aprobările. (…) Cătălin Drulă (ministrul Transporturilor) spune în presă că se vor construi spaţii moderne şi că se lucrează la proiect. Promisiunea domnului ministru este că se vor construi altele autorizate şi de pompieri şi autorizate de construcţie. E normal să facă o licitaţie, dacă o va face Ministerul Transporturilor sau prin Metrorex”, a conchis Muşatu.
O firmă din cadrul Primăriei Sectorului 5 din Capitală a demolat în noaptea de marți spre miercuri chioșcurile amplasate ilegal de sindicatul de la metrou în stația Izvor, după ce primarul Cristian Popescu Piedone a fost înregistrat de DNA când îi cerea lui Ion Rădoi „juma’ de stație” pentru a nu demola respectivele magazine. Demolarea chișcurilor s-a produs la o săptămână după ce procurorii anticorupție au deschis un dosar penal ce viza acțiunile liderului de sindicat de la Metrou, Ion Rădoi, care a încercat să împiedice demolarea chioșcurilor.
Conform G4Media, după ce au fost publicate stenogramele din dosarul DNA în care Piedone îi spune lui Rădoi să îi dea jumătate de stație de metrou pentru spații comerciale, edilul din Sectorul 5 s-a hotărât să le demoleze. Ulterior, Piedone a declarat pentru G4Media.ro că „a fost o glumă în stilul meu caracteristic”.
Compania Metrorex spune că din 2018 a expirat contractul cu sindicatul USLM condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi prin care formațiunea sindicală închiria spațiile comerciale. Totodată, Metrorex afirmă că spațiile comerciale sunt un pericol pentru siguranța cetățenilor și că pentru acestea nu au fost identificate autorizații de construire emise.
Potrivit Metrorex, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:
„Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, preciza Metrorex.
România TV a trimis pe 16 aprilie o solicitarea conducerii Metrorex referitor la modul în care ar putea fi reluat comerţul în subteran, însă până în acest moment nu a fost primit un răspuns din partea companiei.