De asemenea, autorităţile ucrainene au introdus şi întreruperi de urgenţă ale energiei electrice în întreaga ţară, din 16 decembrie, a declarat Kyrylo Tymoshenko , adjunctul şefului biroului preşedintelui. Tymoshenko a declarat că instalaţiile energetice au fost lovite în mai multe oblasturi ucrainene în timpul ultimului atac masiv cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei.
„Un nou val masiv de bombardamente ruseşti ţinteşte infrastructura energetică, instalaţii au fost deja avariate în estul şi sudul ţării”, a scris pe Facebook ministrului ucrainean al energiei German Galuscenko. Potrivit acestuia, în total nouă instalaţii energetice au fost lovite în raidul de vineri.
„Având în vedere că acesta este deja al nouălea val de lovituri cu rachete asupra instalaţiilor energetice, restabilirea furnizării energiei va dura mai mult ca înainte”, a atenţionat operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, compania Ukrenergo
În capitala Kiev circulaţia metroului a fost oprită din cauza penei de curent. Primarul Vitali Kliciko a anunţat că pagubele produse infrastructurii energetice au provocat de asemenea ”întreruperi ale aprovizionării cu apă în trei cartiere ale capitalei”.
Cu toate acestea, administraţia militară a capitalei ucrainene afirmă că din cele circa 40 de rachete ruseşti lansate asupra Kievului au fost doborâte 37.
Conform şefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în raidul de vineri dimineaţă Rusia a lansat asupra Ucrainei în total 76 de rachete, din care 60 au fost doborâte.
„Conform datelor preliminare, în această dimineaţă inamicul a lansat din mările Neagră şi Caspică 76 de rachete, inclusiv 72 de rachete de croazieră (X-101, Kalibr, X-22) şi patru rachete aer-sol ghidate (X-59) asupra infrastructurii critice ucrainene”, a scris pe Telegram generalul Zalujnîi.
Conform primului bilanţ al victimelor, cel puţin două persoane au murit în urma lovirii unui imobil rezidenţial din oraşul sudic Krivoi Rog.
De partea sa, administraţia prorusă din regiunea ucraineană Lugansk a acuzat armata ucraineană că a provocat 8 morţi şi 23 de răniţi într-un bombardament de artilerie asupra a două localităţi din această provincie.
După noul raid rusesc, ministrul ucrainean de externe a reacţionat cerând statelor occidentale să livreze Ucrainei câte un obuzier, un tanc şi un blindat pentru fiecare rachetă sau dronă lansată de Rusia asupra ţării sale.
După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.