„Acesta este un subiect la care aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja. Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize , iar ţările sunt acceptate mereu. Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu”, a declarat Kathleen Ann Kavalec.
Ambasadoarea SUA în România a mai precizat că există tipuri de acorduri administrative ce trebuie semnate. Ele includ mai multe aspecte, printre care și schimbul de informații și securitatea frontierelor.
Citește și Veste devastatoare pentru Simona Halep înaintea procesului de dopaj. Anunţ de ultimă oră din SUA
„Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra. Acestea includ aspecte legate de schimbul de informații, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum și analizarea a ceea ce numim rata de refuz, știți, numărul românilor cărora li se refuză vizele. Există un prag în dreptul american care spune că trebuie să fie sub un anumit număr. Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Și cred că văd toate condițiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”, a explicat noua ambasadoare a SUA în România.
Noua ambasadoare SUA în România a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, marți, 14 februarie. Iohannis a reiterat, în timpul discuțiilor, interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce privește accederea României în programul Visa Waiver.
„În discuția cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, Președintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în țara noastră, după postul anterior efectuat în cadrul Ambasadei SUA la București, în perioada 2005-2008. Președintele României a apreciat dinamica pozitivă actuală a relațiilor bilaterale și a reiterat obiectivul țării noastre de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, cu accent pe domeniile securitar, energie, comerț și investiții”, a transmis Administrația Prezidențială.