Noua Casă 2022. Anul acesta a scăzut numărul românilor care şi-au cumpărat o locuinţă prin programul Noua Casă. Până acum, doar 45% din buget a fost epuizat.
Citeşte şi Noua Casă 2022. Veşti bune pentru românii care vor să-şi cumpere o locuinţă anul acesta
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunţă că anul acesta numărul cererilor a fost la jumătate faţă de anul trecut
„Anul acesta, avem același buget, 1,5 miliarde, dar, după două luni, avem 45% din buget epuizat, sunt deja patru mii de credite. A mers ca înainte de perioada de criză. Anul trecut, când am avut școala de acasă, munca de acasă, oamenii s-au orientat spre spații mai mari, ceea ce a dus la creșterea cererii.
În acest an, numărul cererilor au fost la jumătatea cererilor de anul trecut, în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de implementare, Hotărârea de Guvern a programului, numărul 60.” a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul emisiunii DCNews.
Analistul economic Iancu Guda a explicat cum poate ști un român ce casă își permite. Acesta spune că valoarea casei pe care și-o permite cineva este echivalentul a ”cinci ani salariul pe familie, soț – soție”.
Se calculează salariul comun al familiei pe o perioadă de cinci ani. De exemplu, dacă o familie, formată din soț și soție, câștigă 2.000 de euro pe lună, acest lucru înseamnă 24.000 de euro pe an, iar pe cinci ani sunt 120.000 de euro. Astfel, respectiva familie nu ar trebui să sară la o casă de 150.000.
Citeşte şi E oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea programului ”Noua casă”
Cei care doresc să beneficieze de acest program guvernamental trebuie să îndeplinească anumite condiții.
să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul „Prima Casă”.
De asemenea, pentru a putea accesa împrumutul, solicitanții trebuie să dea o declarație pe propria răspundere. În plus, accesând programul, veți avea nevoie de avansul minim obligatoriu și de o sumă care va fi blocată într-un depozit colateral, adică un fel de garanție pentru acordarea creditului. Acesta va fi blocat până la rambursarea integrală a creditului și va fi echivalent cu trei rate de dobândă.
De asemenea, trebuie să luaţi în calcul că începând de la 1 ianuarie 2019, Banca Națională a României a limitat gradul de îndatorare la 40%, respectiv la 45% în cazul achiziționării primei locuințe.
Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.
Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa va fi in valoare de 1,5 miliarde lei.