Programul „Noua Casă”, cunoscut iniţial sub numele de Prima Casă, va continua şi în 2022, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Astăzi am semnat continuarea programului Prima Casă (Noua Casă, n.red.). Alocarea se va menține în prima faza la nivelul de anul trecut şi în funcţie de evoluţia programelor vom suplimenta. Mi-aş dori ca ele să întrunească solicitarea sa putem suplimenta”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu într-o conferinţă de presă.
Programul ”Noua Casă” prevede acordarea a două tipuri de credite pentru locuințe noi. Românii pot beneficia de împrumuturi de până la 140.000 de euro, pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%. Avansul de 15% şi garanţia de 60% se aplică doar locuinţelor noi cu prețuri cuprinse între 70.000 și 140.000 de euro, inclusiv.
Pentru locuinţele vechi, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, condiţiile rămân neschimbate.
Citeşte şi: BNR anunţă noi SCUMPIRI în România. Se prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022
Programul Noua Casă 2022. Ce Salariu net trebuie să ai ca să îţi poţi cumpăra o locuinţă
Pentru un credit de 235.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani și sub semnul că solicitantul nu are și alte obligații lunare de plată care să îi afecteze gradul de îndatorare, reprezentanţii BCR, BRD şi UniCredit şi CEC Bank au venit cu răspunsuri clare. Cea mai mică valoare a ratei este, din ofertele primite până acum cea de la CEC Bank, dar care solicită și un nivel al salariului mai ridicat. Cea mai mică DAE (dobânda anuală efectivă) o găsim tot la CEC, iar salariul cel mai mic cu care poți aplica e cel de la Banca Transilvania.
Ofertele prin Noua Casă ale BCR, BRD și BT sunt extrem de apropiate, nivelul ratelor lunare diferând prin câțiva bani.