Noua Casă 2024. Guvernul a stabilit ca valoarea plafonului garanţiilor care pot fi emise anul acesta să fie stabilită la un miliard de euro, cu jumătate de miliard mai mică decât cea a plafonului din 2023.
„Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2024 asigură continuarea în condiții optime a programului Noua Casă, fără a se crea disfuncționalități resimțite în rândul beneficiarilor persoane fizice, în special a beneficiarilor tineri și foarte tineri, care doresc achiziționarea unei locuințe”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit măsura în faza de proiect, citată de avocatnet.ro.
Citește și: De ce părinții nu ar trebui să lase nimic copiilor în testament. Un avocat a dezvăluit motivele
Tototdată, prin Ordinul 141/2024, Ministerul Finanțelor a stabilit nivelul comisioanelor folosite în cadrul programului Noua Casă. Astfel, pentru 2024, comisionul de gestiune al garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cadrul programului Noua Casă este de 0,15% pe an calculat la soldul garanției statului, iar comisionul unic de analiză este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de FNGCIMM.
Normele programului stabilesc că valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% – pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.
Citește și: Pensii 2024. Câţi bani vor primi românii care au muncit 35 de ani pe salariul minim
În cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate ajunge la 119.000 de euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.
Dobânda creditelor este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor, la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.
Locuințele achiziționate prin programul Noua Casă nu se pot vinde timp de cinci ani de la cumpărare.