Sentinţele ilustrează actuala întărire a represiunii de către autorităţile comuniste împotriva celor pe care îi acuză de islamism şi de separatism în această vastă regiune, a cărei principală etnie, cea a uigurilor, este în bună parte ostilă tutelei Beijingului.
Cei nouă condamnaţi, dintre care mai mulţi au nume de uiguri, au primit pedepse cuprinse între 3 şi 14 ani de închisoare, după ce s-au declarat vinovaţi de implicare în „grupări teroriste”, au precizat miercuri, pe pagina lor de internet, autorităţile oraşului Qapqal. Verdictul a fost anunţat într-un vast spaţiu în aer liber, probabil un stadion sau un teren de sport-, unde a fost ridicată o lungă estradă pentru magistraţi, bine păziţi de forţele de securitate, conform fotografiilor difuzate de Cotidianul Poporului.
Un responsabil comunist local, Li Wei, le-a cerut celor 3.000 de persoane din public să se alăture „războiului poporului împotriva terorismului”.
Autorităţile din Qapqal au anunţat de asemenea arestarea altor aproximativ 40 de suspecţi de „terorism”, cărora le reproşează de asemenea fapte de incitare la separatism etnic sau la jihad.
Congresul Mondial Uigur, o organizaţie din exil pentru apărarea uigurilor, a denunţat anunţarea publică a pedepselor cu închisoarea, susţinând şi că acuzaţii au fost privaţi de un proces echitabil. „Represiunea disproporţionată va determina şi mai mulţi uiguri să opună rezistenţă dominaţiei chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei.
Beijingul a anunţat săptămâna trecută executarea a 13 persoane condamnate pentru „terorism” la Xinjiang. China s-a confruntat în ultimele luni cu mai multe atentate în locuri publice, imputate de autorităţi uigurilor.
Uigurii consideră că sunt excluşi de la viguroasa dezvoltare a regiunii, alimentată de eforturile de investiţii ale Beijingului, şi împiedicaţi să-şi practice religia şi cultura.
CITEŞTE ŞI: Terorişti CONDAMNAŢI la MOARTE pentru atentatul SINUCIGAŞ din Piaţa Tiananmen