Într-un raport intitulat ”Pericole la fiecare pas”, publicat marți, UNICEF precizează că 7.009 copii neînsoțiți au ajuns din Africa de Nord în Italia în cursul primelor cinci luni ale lui 2016.
”Motivele din cauza cărora asistăm la această creștere nu sunt clare în această etapă și este necesară o analiză mai aprofundată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNICEF, Sarah Crowe, într-o conferință de presă la Geneva.
Începând cu 1 ianuarie, 2.859 de persoane și-au pierdut viața în Marea Mediterană, printre care un număr mare de copii, în timp ce în tot anul 2015 cifra a fost de 3.770, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).
Copiii neînsoțiți își plătesc traversarea lucrând în cursul acestui periplu, ceea ce îi expune la riscuri de violențe și exploatare sexuală, conform UNICEF, informează Agerpres.
Asistenți sociali italieni au informat UNICEF că fete și băieți au fost victime ale violențelor sexuale și forțați să se prostitueze în Libia. În raport se precizează că unele fete care au fost victime ale violurilor erau însărcinate când au ajuns în Italia.
”Este o situație disperată acoperită de tăcere — departe de ochii noștri, deci ignorată”, a deplâns Marie-Pierre Poirier, coordonatoare specială a UNICEF pentru criza refugiaților și a migranților în Europa. ”Sunt zeci de mii de copii care sunt în pericol în fiecare zi și alte sute de mii sunt gata să riște totul. Trebuie să-i protejăm de urgență pe acești copii împotriva oricăror feluri de tratamente rele și de exploatare de către cei care profită de situație pentru a-i exploata”, a adăugat ea.
UNICEF avertizează că, odată cu sosirea verii, numărul copiilor care iau singuri calea Mediteranei centrale riscă să crească. Agenția ONU reamintește că în Libia se află în prezent 235.000 de migranți, inclusiv zeci de mii de copii neînsoțiți.
”Toate țările — cele de unde pleacă acești copii, cele pe care ei le traversează și cele unde ei cauză azil — au obligația de a lua măsuri de protecție axate pe riscurile cu care se confruntă copiii neînsoțiți”, afirmă dna Poirier în raport.