Noua formulă de calcul a facturilor. Clienții care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică de sub 100 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 68 de bani/kWh. Nu se schimbă pactic nimic pentru ei.
Cienții care, în anul 2021, au avut un consum mediu lunar de energie electrică cuprins între 100 și 255 kWh, vor plăti în continuare prețul plafonat de acum, 80 de bani/kWh. Nici pentru ei nu se schimbă nimic.
Clienții care au avut un consum mediu lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, au parte de o modificare. Pentru primii 255 kWh, vor plăti prețul de 80 de bani/kWh, la fel ca și acum, dar pentru diferența de până la 300 kWh, vor plăti un preț plafonat de 1,3 lei/kWh. Înainte, pentru această diferență, furnizorul calcula un cost lunar de achiziție, peste care punea marja sa de furnizare reglementată, tarifele de rețea și taxele.
După două luni în care furnizorii de energie electrică și statul s-au jucat de-a ”plafonarea prețurilor”, epopeea modalității de calculare a facturilor a ajuns la final. Dar, se pare că soluția găsită de părțile implicate contravine intereselor consumatorilor.
În ultima perioadă, utilizatorii s-au confruntat, pe lângă scumpirea tuturor utilităților, cu tot felul de situații neplăcute, fie că vorbim de facturi calculate anapoda sau de livrarea mult prea târzie către clienți, să nu aminitim de cazurile în care datoriile erau mult mai mici.
Acum, în sfârșit statul și furnizorii de energie electrică s-au pus de acord în privința formulei de calcul pentru consumul de energie, utilizatori au primit o nouă veste, nu tocmai fericită. Pragurile de consum vor fi scăzute!
În prag de iarnă autoritățile au intervenit, din nou, și au modificat formula de calcul a facturilor pentru energie electrică, în contextul în care tot mai mulți români sunt nevoiți să-și reconsidere bugetele alocate pentru plata utilităților, în lipsa unei formule concrete de calculare, este greu de crezut că românii pot economisi.
În cursul zilei de astăzi, Parlamentul României a anunțat că au fost stabilite noi plafoane de consum, care va determina prețul fiecărui kilowat, au fost luați în calcul și consumatorii vulnerabili.
Voucherele de energie, capcană pentru pensionari. Un singur LEU în plus la pensii te lasă cu facturi uriaşe neplătite de stat
Un aspect extrem de important constă în transmiterea indexului autocitit la timp. În caz contrar, valoarea facturii va fi una estimată în funcție de media de consum a ultimelor trei luni, iar acest lucru poate încărca substanțial valoarea facturilor.
Noile praguri stabilite de stat și de furnizorii de energie electrică sunt următoarele:
pentru cei care au un consum situat între 255 și 300 de kilowați, se va aplica prețul plafonat pentru primii 255 de kilowați, iar diferența o vor achita conform prețului din contract.
Utilizatorii care depășesc pragul de 300 de kilowați vor plăti întregul consum, potrivit clauzelor din contract. Formula de calcul amintită anterior este valabilă doar pentru persoanele fizice, entitățile juridice vor achita 1 leu pentru fiecare kilowat consumat, potrivit click.ro.
Teroretic, dacă nu intervin alte modificări, aceste modificări ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Utilizatorii care au montate contoare inteligente electronice trebuie să acorde mai multă atenție în acest sens, pentru că aceste dispozitive, deși ar trebui să transmită indexul lunar, acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.
Prin urmare, ar fi cel mai indicat ca indexul să fie citit personal, în intervalul de raportare, ideal ar fi în ultima zi și să fie înregistrat în telefon, aplicațiile disponibile sau pe site.