La cele 77 de percheziţii care au avut loc, luni, în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Timiş au participat 265 poliţişti de frontieră de la Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, sub coordonarea DIICOT-Serviciul teritorial Botoşani, potrivit Mediafax.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, acţiunea vizează două dosare privind grupări infracţionale organizate specializate în contrabanda cu ţigări şi care acţionau în zona de nord a judeţului Botosani, la graniţa cu Republica Molodova şi Ucraina, iar procurorii DIICOT spun că în acest dosar sunt vizaţi şi doi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi un primar al unei comune din Botoşani.
Astfel, în cazul unui dosar, sunt suspectate 24 de persoane care s-au constituit în două grupări infracţionale specializate în contrabandă cu ţigări provenite din Republica Moldova şi care ar fi comercializat ilegal, în jumătate de an, peste 234.000 de pachete de ţigări.
În acest caz, poliţiştii BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT-Biroul Teritorial Botoşani, au efectuat, luni, 21 de percheziţii domiciliare din care 15 în judeţul Botoşani, patru în Suceava şi câte una în Bacău şi Timiş, privind membrii celor două grupări infracţionale şi au fost puse în executare 24 de mandate de aducere.
Din cercetări a reieşit că, pe raza localităţilor Crasnaleuca şi Darabani, din judeţul Botoşani, s-a constituit o grupare infracţională, formată din 14 membri, specializată în achiziţionarea de ţigări de contrabandă de la cetăţeni moldoveni şi comercializarea lor „pe piaţa neagră”. Unii dintre membrii grupării se ocupau cu transportul, depozitarea temporară la locuinţa lor a ţigărilor şi vânzarea acestora către diverse persoane.
În perioada iunie – noiembrie 2013, grupul infracţional organizat ar fi introdus ilegal în ţară, preluat, transportat, depozitat şi vândut peste 178.851 de pachete de ţigări de provenienţă moldovenească, de diferite mărci.
De asemenea, în urma cercetărilor, s-a stabilit că un alt grup infracţional organizat, constituit începând cu luna octombrie 2013, acţiona în localităţile Darabani – Rădăuţi Prut, din judeţul Botoşani, şi era format din zece membri. Acest grup era structurat pe mai multe paliere, respectiv furnizarea ţigărilor de contrabandă, achiziţionarea, transportarea lor şi comercializarea în mod ilegal.
În perioada octombrie – noiembrie 2013, acest grup ar fi introdus ilegal în ţară, preluat, transportat, depozitat şi vândut peste 55.500 de pachete de ţigarete de provenienţă moldovenească, de diferite mărci.
Pe parcursul cercetărilor, s-a reuşit identificarea şi indisponibilizarea a şase transporturi de ţigări, totalizând 13.870 de pachete de ţigări, de diferite mărci, care urmau să fie valorificate, în mod ilegal, în ţară.
În urma probatoriului administrat, în acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 24 de persoane, pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat.
Într-un alt dosar, 52 de persoane sunt suspectate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT că au introdus ilegal în ţară şi apoi au vândut, ţigări de contrabandă provenite din Ucraina şi Republica Moldova.
În acest caz, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoşani, au efectuat 56 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Botoşani, la mai mulţi suspecţi de contrabandă cu ţigări fiind puse în executare 72 de mandate de aducere în vederea audierii la sediul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Botoşani.
În urma investigaţiilor, s-a stabilit că în perioada 2012- 2013, pe raza judeţului Botoşani, şapte grupuri organizate infracţionale, cu conexiuni între ele, au introdus în ţară, prin contrabandă, peste râul Prut, importante cantităţi de ţigări, pe care, ulterior, le-au vândut.
Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. au reuşit identificarea şi indisponibilizarea a 16 transporturi de ţigări, totalizând 76.885 de pachete, care urmau să fie valorificate, în mod ilegal, în ţară.
În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 52 de suspecţi, pentru constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.
În cursul cercetărilor s-a stabilit că grupările infracţionale organizate ce fac obiectul celor două dosare penale deschise de DIICOT- Biroul Teritorial Botoşani au traficat, în perioada februarie – noiembrie 2013, cantitatea de 597.351 pachete de ţigări introduse prin contrabandă în ţară, reuşindu-se confiscarea cantităţii de aproximativ 100.000 pachete de ţigări de diferite mărci.