Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi

Utilizatorii de Gmail nu trebuie să acceseze un mesaj pe care îl pot primi pe telefon sau laptop. Hackerii au creat o nouă metodă de phishing, care te lasă fără bani pe card și date personale.
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 22:53
Noua înșelătorie pe telefon care te lasă fără bani pe card. Mesajul banal pe care nu trebuie să-l accesezi
Noua inselatorie online care te lasa fara bani pe card si date personale. Mesajul banal pe care nu trebuie sa-l accezi

A apărut o nouă înșelătorie care vizează utilizatorii de Gmail. Specialiștii în securitate cibernetică susțin că tehnicile folosite de hackeri sunt mai avansate și mai înșelătoare ca niciodată! Prin intermediul mesajelor și al apelurilor false, infractorii cibernetici reușesc să păcălească chiar și pe cei mai vigilenți utilizatori, determinându-i să ofere date sensibile și, în final, să piardă bani și informații personale valoroase.

Înșelătoria hackerilor cu utilizatorii de Gmail

Noul tip de înșelătorie se bazează pe o tehnică de phishing bine pusă la punct, prin care utilizatorii de Gmail sunt bombardați cu notificări false despre securitatea contului lor. De obicei, metoda începe cu un email ce pare autentic, prin care ți se solicită confirmarea unei cereri de recuperare a contului. Utilizatorii mai puțin atenți sau grăbiți ar putea să accepte solicitarea, crezând că răspund la o măsură de securitate reală.

Un astfel de caz a fost relatat de Sam Mitrovic, consultant în soluții la Microsoft, care aproape a fost victima unui astfel de atac. Bărbatul a primit o notificare aparent de la Google, în forma unui mesaj care i-a cerut să confirme o cerere de resetare a parolei, deși nu inițiase o astfel de solicitare. Suspicios din fire, acesta a respins cererea, salvându-și astfel contul. Mai mult, Sam a fost imediat contactat telefonic de o persoană cu accent american, care pretindea că reprezintă Google și îi comunica că a detectat o activitate suspectă în contul său.

Deși convorbirea părea credibilă, Mitrovic a fost alertat de faptul că persoana care suna din Australia avea un accent american, un detaliu care i-a stârnit suspiciuni.

Experții în securitate cibernetică avertizează că acest tip de abordare prin telefon este o tactică des folosită în atacurile de phishing, deoarece infractorii știu că panica și neîncrederea victimelor pot fi exploatate ca să obțină informații suplimentare.

Citește și Țeapa pe care utilizatorii Gmail o pot lua din cauza unui click. Internauții pot rămâne fără conturi

Cum să te protejezi de înșelătoria cu Gmail

Atacurile de tip phishing au devenit tot mai sofisticate, iar utilizatorii de Gmail sunt sfătuiți să fie extrem de atenți la orice mesaj ori apel neobișnuit legat de securitatea contului lor. Există câteva recomandări esențiale pentru a evita să cazi victimă unei astfel de fraude:

Verifică-ți adresa de email: Înainte de a acționa pe baza unei notificări, asigură-te că mesajul provine de la o adresă oficială a Google, nu de la una ce pare similară. Nu de puține ori, hackerii folosesc adrese false care seamănă foarte mult cu cele reale pentru a-și păcăli victimele.

Nu da detalii personale prin telefon sau email: Google nu solicită niciodată detalii confidențiale, cum ar fi parola sau date bancare prin telefon. Dacă primești un apel suspect ce pretinde că vine de la un reprezentant al Google, închide și contactează compania prin canalele oficiale de suport.

Activează-ți autentificarea cu doi factori (2FA): Activarea unei astfel de măsuri suplimentare de securitate poate oferi un nivel de protecție mai ridicat. Așadar, dacă cineva îți află parola, nu va putea accesa contul fără un cod suplimentar trimis pe telefonul tău.

Potrivit specialiștilor în securitate informatică, tehnologia avansată este folosită atât în beneficiul, cât și în detrimentul utilizatorilor. Cu toate că metodele de securitate evoluează constant, și infractorii cibernetici dezvoltă tehnici din ce în ce mai inteligente cu scopul de a păcăli utilizatorii.

Deși atacurile de tip phishing nu sunt o noutate, cazuri precum cel al lui Sam Mitrovic arată cât de importantă este precauția. În fiecare an, acest tip de fraudă afectează milioane de utilizatori la nivel global, iar pierderile financiare și de date sunt, de multe ori, greu de recuperat.

Cu alte cuvinte, pentru a-ți proteja contul de Gmail, fii mereu precaut la mesajele pe care le primești și evită să acționezi impulsiv la orice notificare de securitate. Tehnologia oferă numeroase avantaje, dar poate fi și o capcană periculoasă dacă nu ești suficient de atent.

Vezi și A apărut un nou tip de înșelătorie. Cum a ajuns un șofer de taxi să fie păcălit cu 6.000 de lei de un client

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate