NASA a dat publicităţii fotografii cu noua insulă despre care oamenii de ştiinţă spun că este de fapt o grămadă de nămol care a apărut la suprafaţă din cauza undei intense de şoc. Existenţa ei va fi însă de scurtă durată, pentru că nu este o structură fixă, iar noroiul amestecat cu pietre se va dezintegra cu timpul.
Noua insulă din Marea Arabiei s-a format în urma cutremului de 7.7 din Pakistan.
‘Şocul seismic a produs numeroase perturbaţii’, conform lui Zahid Rafi, director al Centrului Naţional pakistanez de Monitorizare Seismică, potrivit Agerpres.
Insula a apărut din valuri în apropierea portului Gwadar, ce este aflat la 533 kilometri de oraşul pakistanez Karachi şi respectiv la 120 de kilometri de Iran.
Geologul Mohammed Danish a declarat pentru o televiziune pakistaneză că noua insulă a fost vizitată de o echipă de cercetători. El a precizat că insula se ridică deasupra valurilor până la 18 metri şi are o lăţime de 30 de metri şi o lungime de 76 de metri – adică este puţin mai mare decât un teren de tenis, dar puţin mai mică decât unul de fotbal.
Experţii încă încearcă să-şi dea seama ce a generat apariţia acestei insule, dar cea mai probabilă variantă pare cea a unui vulcan de noroi. Oamenii de ştiinţă vor analiza mostre de materie adunate de pe insulă pentru a putea găsi răspunsurile căutate.
Această insulă a trezit imediat curiozitatea localnicilor care au urcat în bărci pentru a o vizita, în pofida avertismentelor lansate de autorităţile care sunt îngrijorate de existenţa unor posibile emanaţii de gaze.
Astfel de micuţe petice de uscat au mai apărut în largul coastelor pakistaneze, conform hidrografului Muhammed Arshad. După cutremurele din 1999 şi 2010 au fost semnalate noi astfel de mase de uscat la aproximativ 282 de kilometri est de Gwadar. Fiecare dintre acestea au fost însă înghiţite din nou de mare în timpul sezonului musonic, iar aceasta ar putea fi şi soarta noii insule.