Experţii FMI şi ai Comisiei Europene au agreat un deficit de 1,4% pentru anul viitor, iar acum Guvernul României încearcă să obţină un acord asupra unei alocări suplimentare pentru cofinanţare, fără însă să existe un acord pentru fonduri suplimentare la armată.
Suma discutată de cele două părţi pentru a fi alocată suplimentar pentru cofinanţarea proiectelor europene este echivalentă cu 0,4-0,5% din PIB, peste deficitul de 1,4%, susţin surse guvernamentale.
În 4 decembrie, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, arăta că negociază un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, iar două componente – alocările suplimentare pentru armată şi cofinanţarea fondurilor europene sunt negociate separat.
Vâlcov a precizat, la momentul respectiv, că se negociază o alocare suplimentară de 0,2-0,3% din PIB pentru armată şi sume pentru cofinanţarea fondurilor europene, unde ‘se pare că solicitarea va fi acceptată’.
După primele zece luni din acest an, execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent.
Luni, surse din Guvern au transmis că FMI şi CE ar fi renunţat la cererea de reducere a deficitului la 0,9% şi că negocierile s-ar purta la acest moment pentru un deficit chiar mai mare de 1,4%.
Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene.
O misiune comună de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) se află la Bucureşti în perioada 2-10 decembrie pentru a discuta cu autorităţile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015