Noua lege a adopţiilor prelungeşte procesul de adopţie

Noua lege a adopţiilor, care a intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an, este mai greu de aplicat pentru că trebuie căutate rudele copiilor care sunt daţi în adopţie până la gradul patru, iar etapele unui proces de adopţie se desfăşoară pe o perioadă mai îndelungată, susţin reprezentanţii Direcţiilor Sociale de Protecţie a Copilului.
Romania TV
12 nov. 2012, 14:40
Noua lege a adopţiilor prelungeşte procesul de adopţie

Un alt motiv este şi complexitatea acestui proces, în special adoptarea, scrie agerpres.ro. În plus, legea veche prevedea un termen de numai 30 de zile pentru schimbarea declaraţiilor unor tutori, iar acum termenul este de 60 de zile.

Directorii direcţiilor de protecţie socială şi protecţie a copilului din Bucureşti susţin că acest termen îngreunează adopţia.

Sunt cazuri în care unele rude dau declaraţia că nu mai pot să îl crească pe copil şi apoi revin asupra ei şi noi aşteptăm. Constaţi că se schimbă şi iar vor copiii, dar apoi renunţă. Noi trebuie să aşteptăm până la 60 de zile şi acest lucru trenează adopţia şi luarea unor decizii”, a declarat Dănuţ Fleacă, directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Sectorul 1.

Persoanele potenţial adoptatoare doresc să adopte copii foarte mici, în detrimentul copiilor cu vârstă de peste 3-4 ani.

Noua lege a adopţiilor are totuşi ca punct forte faptul că adopţia ca „finalitate a planului individualizat de protecţie” se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere pentru copilul a cărui naştere a fost înregistrată din părinţi necunoscuţi.

Directorul general al Direcţiei de Protecţie a Copilului din Sectorul 4, Mircea Nicolaidis, a explicat că hotărârea judecătorească irevocabilă prin care instanţa dispune deschiderea procedurii de adopţie îşi produce efecte 2 ani (pe vechea lege 1 an) pentru copiii cu părinţi, iar pentru copiii a căror naştere a fost înregistrată din părinţi necunoscuţi, efectele hotărârii se prelungesc până în momentul încuviinţării adopţiei.

Printre punctele slabe, reprezentanţii autorităţilor menţionează faptul că în lege se spune expres despre obligativitatea depunerii certificatului de naştere la cererea privind deschiderea procedurii de adopţie, în situaţia în care pentru copii care se află în sistemul de protecţie se eliberează „extras de naştere”.

„Pentru ca finalitate a planului individualizat de protecţie sa fie adopţia, sunt necesare multe demersuri (nu doar pentru părinţi, ci şi pentru rudele până la gradul al IV-lea)”, a spus Nicolaidis.

În Sectorul 4 nu s-a realizat nicio adopţie finalizată după noua lege, dar sunt şapte încredinţări în vederea adopţiei. Nici nu au crescut solicitările fata de anii trecuţi.

După intrarea în vigoare a noii legi, în cadrul compartimentului adopţii şi postadopţiii DGASPC sector 6, au intrat în proces de încredinţare în vederea adopţiei opt copii, iar solicitările privind adopţia unui copil au rămas aproximativ constante, comparativ cu anul anterior”, a precizat Mihaela Drăgoi, reprezentanta DGASPC sector 6.

Problemele identificate de specialiştii din cadrul DGASPC sector 6 au fost asumarea necondiţionată a istoricului medical al copilului adoptabil. Puncte forte pentru actuala lege ar mai fi prelungirea valabilităţii atestatului de la momentul la care dosarul de încredinţare în vederea adopţiei a fost introdus pe rolul instanţei până la încuviinţarea adopţiei.

Valabilitatea atestatului se prelungeşte la solicitarea persoanei/familiei, prin dispoziţia directorului general/executiv al direcţiei, până la încuviinţarea adopţiei, dacă s-a finalizat procedura de potrivire şi a fost întocmit raportul privind potrivirea practică dintre copil şi familia adoptatoare.

Noua lege prevede că străinii nu mai pot să adopte copii, doar dacă au domiciliul în România. Nu mai sunt permise adopţiile internaţionale decât cetăţenilor care au rude în România.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Singura bandă care are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu. Mulți șoferi încă nu știu de această regulă
Capital.ro
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Săptămâna de lucru de patru zile. Există deja la companii din România!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a șocat toată România. Vrea să schimbe granița țării: Va avea graniță la....
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Scepticism în Ucraina față de promisiunile de pace ale lui Donald Trump
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz