Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare pe 1 septembrie, aduce modificări semnificative în sistemul de pensii din România. Printre principalele schimbări se numără majorarea stagiului minim de cotizare, care va fi ajustat în funcție de evoluția speranței de viață din țară, și eliminarea pensiei anticipate fără penalizări.
Astfel, conform noilor reglementări, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie contributivă va fi de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. În ceea ce privește stagiul complet de cotizare, acesta va fi de 35 de ani, iar începând cu anul 2035, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, în aceeași măsură ca bărbații.
Noua lege introduce și reglementări referitoare la pensia anticipată. Aceasta va fi disponibilă cu maximum 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare suplimentar față de stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 a legii. De asemenea, aceia care au îndeplinit deja stagiul complet de cotizare conform aceleași anexe vor avea dreptul la pensia anticipată.
Cuantumul pensiei anticipate va fi calculat prin ajustarea pensiei pentru limită de vârstă, ținând cont de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4 al legii.
Autoritățile subliniază că această recalculare are scopul de a corecta inechitățile existente, în special pentru persoanele care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente de-a lungul timpului.
„O să avem o a doua… noi spunem mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe, fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare, termenul limită nu este 1 septembrie. Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția”, a explicat Simona Bucura Oprescu.
„Avem două etape: prima etapă este de recalculare a tuturor pensiilor conform unei formule. Această recalculare se face din oficiu la 1 septembrie, dar pentru ceea ce are în sistem. Vor primi pensionarii în august deciziile în care se recalculează toate pensiile după noua lege. Iar de la 1 septembrie vom avea doar pentru sporurile nepermanente mica recalculare. Dacă după 1 septembrie vor continua să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, dar pensionarul își va primi banii din luna următoare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.