Proiectul legislativ definește și vârsta standard de pensionare, scrie a1.ro. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa 5. Stagiul complet de cotizare este de 15 ani , atât pentru femei cât și pentru bărbați”, prevede proiectul legislativ.
Citește și Legea pensiilor ajută mamele. Cu câţi ani vor ieşi mai devreme la pensie
Totuși, din 2021, România va avea numai un singur tip de pensie anticipată, deși acum avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială. Cu alte cuvinte, din toamna anului 2021, dispare pensia anticipată parțială, scrie avocatnet.
Pensie anticipată 2021. Cum te pensionezi anticipat
Potrivit noului proiect de Lege a Pensiilor aprobat de Senat, viitoarea pensie anticipată va fi cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Această pensie va putea fi cerută de toți cei care au realizat stagiul complet de cotizare, respectiv vechime legală în muncă de 35 de ani, dar și de românii care l-au depășit cu până la opt ani.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în inițiativa legislativă.
Pensie anticipată 2021. Când cei care îndeplinesc vârsta legală de pensionare în conformitate cu limita de vârstă, pensia anticipată se va transforma în pensie de vârstă, urmând să aibă loc recalculări: se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventale peroade de stagii de cotizare, realizate în perioada de pensionare.
Pensie anticipată 2018 și pensie anticipată parțială 2018
Între PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ 2018 și PENSIA ANTICIPATĂ există diferențe clare prevăzute de legislația pensiilor de stat din România. Diferență esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.
Care e mai avantajoasă? Legislatia pensiilor de stat de la noi stabilește existența a două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată partială. Diferența esentială dintre ele are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.