Noua LEGE A PENSIILOR e aproape gata! Toţi pensionarii, AFECTAŢI! Vezi cui îi SCADE acum PENSIA

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a oferit noi detalii despre Legea pensiilor, proiect care, potrivit demnitarului, ar fi finalizat.
Romania TV
04 mai 2018, 06:47
Noua LEGE A PENSIILOR e aproape gata! Toţi pensionarii, AFECTAŢI! Vezi cui îi SCADE acum PENSIA

„Noi am finalizat legea. Nu mai vreau să vorbesc despre această lege, până când aceasta va fi urcată pe site. Ea va ieși destul de repede, pentru că suntem pe final cu simulările. Vreau să mă consult cu cât mai multă lume care știe despre ce vorbește. Legea pensiilor nu este ușoară. Noi am vrut să nu ne mai grăbim, noi am avut-o gata de la 1 octombrie. Nivelul de așteptare este uriaș. Legea este trecută ca prioritate de Guvern pe agenda noastră”, spune Olguța Vasilescu.

Şi premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la România TV, că proiectul de lege este aproape finalizat și va fi adoptat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, așa cum este prevăzut în programul de guvernare. Potrivit premierului, se va merge pe principiul “pensie egală” pentru “muncă egală”, iar veniturile din sporuri vor fi incluse în pensie.

Șeful Executivului a precizat că vor exista creşteri de pensii începând cu 1 iulie, anul acesta, prin creșterea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 de lei.

”Vom creşte pensia minimă de la 520 de lei la 640 de lei. Aşa cum am avut o programare a creşterii salariilor, avem o programare şi a creşterii pensiilor. Astfel, în 2019 punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, iar în 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei”, a precizat Dăncilă.

Guvernul ia în calcul să introducă în calculul pensiei toate categoriile de venituri obținute de salariați înainte de anul 2001, precum prime, sporuri și veniturile suplimentare obținute prin „acord global”. Coaliția de guvernare ține la sertar proiectul de lege.

Începând cu data de 1 iulie, punctul de pensie va crește de la 1.000 la 1.100 de lei. Tot de la 1 iulie, pensia minimă va crește de la 520 la 640 de lei. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, aceste majorări sunt „bătute în cuie”. De asemenea, în 2019 punctul de pensie va fi majorat la 1.265 de lei, urmând ca valoarea punctului de pensie să ajungă în anul 2020 la 1.775 de lei, în timp ce pensia minimă va ajunge la 775 de lei în anul 2020.

Scenarii

În rest, coaliția de guvernare ține la secret schimbările pe care vrea să le aducă prin legea pensiilor, cu toate că în Guvern s-au scris deja 3 variante ale proiectului, disponibile încă din luna octombrie a anului trecut. Actualul Guvern și-a asumat schimbarea legislației pensiilor până la finalul acestui an, termenul fiind deja depășit. Până acum, nicio variantă nu a fost făcută publică.

O variantă luată în calcul de guvernanți, în viitoarea lege a pensiilor, este ca persoanele care nu au cotizat la pensie minimum 10 ani vor avea „statut de asistat social”, vor avea o „legislație proprie” și vor încasa pensia minimă garantată în valoare de 520 de lei în acest moment, potrivit ministrului Muncii. De asemenea, pensia minimă nu va crește în același ritm cu pensia pe care o primește o persoană cu stagiu de cotizare de peste 10 ani. Mai exact, pensia minimă nu va crește odată cu punctul de pensie, ci doar „atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime”, potrivit ministrului.

Vârsta

Guvernul a mai decis, de principiu, să ignore tendința europeană de creștere a vârstei standard de pensionare și a decis că aceasta va rămâne neschimbată în viitoarea lege a pensiilor: 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. În plus, femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai devreme, potrivit unei variante luate în calcul de Guvern.

Venituri

Viitorul act normativ va permite „cumulul pensiei cu veniturile de natură profesională”, potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, însă nu este limpede în acest moment dacă se va permite cumulul pensiei cu salariu de la stat sau de la privat. În calculul pensiei vor fi incluse „veniturile totale obținute înainte de aprilie 2001″ și care în prezent nu sunt în totalitate luate în calcul, precum toate primele, sporurile, și banii suplimentari primiți „în acord” de salariați înainte de 1989.

Recalculare

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că legea pensiilor urmează principiul „la muncă egală să avem pensie egală”. „Nu mai trebuie să existe niciun fel de diferenţiere între oameni care au avut aceeaşi meserie, care au acelaşi stagiu de cotizare, care au aceeaşi vârstă de pensionare doar că au ieşit la pensie în ani diferiţi şi, în aceste condiţii, s-au trezit şi cu pensii diferite”, a spus și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Legea pensiilor ar fi trebuit să ajungă iarna trecută în Parlament, dar liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au decis să amâne procesul. Tăriceanu a explicat anul trecut, în octombrie, că legea este „extrem de complicată”, cu măsuri „de o amplitudine fără precedent”, motiv pentru care trebuie analizate milioane de dosare pentru a evalua impactul legii. „Niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni”, a adăugat Dragnea.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii