NOUA LEGE A SALARIZĂRII: „Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, absolut toți bugetarii. Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau niște sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă”, a explicat Lia Olguța Vasilescu, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație pe marginea proiectului Legii salarizării bugetarilor.
Aceasta a precizat că la elaborarea proiectului au fost luate în calcul datele de la ministere, dar și de la sindicate, privind numărul de angajați și salariile în plată la ora actuală.
„Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le considerăm pe acelea corecte. Am cerut date și de la sindicate ca să avem un control încrucișat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal și salariile care sunt la ora actuală în plată. Deci nu ar trebui să fie niciun fel de probleme. Discuțiile cu toată lumea au fost de maniera: sunt niște sume în aceste anexe, dacă nu ne vom încadra în anvelopa de 32 de miliarde lei vom mai scădea din ele și toată lumea a fost de acord. Sigur că diferențele față de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari”, a precizat ministrul Muncii, citat de Agerpres.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII: Aceasta a reafirmat că, în urmă cu o săptămână și jumătate, reprezentanții Ministerului de Finanțe au făcut un calcul și atunci anvelopa ieșea „undeva la 31 de miliarde”. După discuțiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depășit plafonul de 32 miliarde lei.
„Draftul de lege îl vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie când vom finaliza discuțiile cu absolut toți partenerii”, a mai spus oficialul MMSJ.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII: Sindicaliştii din Educaţie vor salarii duble faţă de salariul minim pe economie pentru profesorii debutanţi
„Încă nu avem o concluzie. S-a stabilit să se lucreze şi săptămâna viitoare, a fost foarte dificil să avem o discuţie. Se vor face grupe separate de discuţie săptămâna viitoare, din universitar, preuniversitar”, a punctat ministru Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII: Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, înainte de a intra la negocieri, că doresc ca profesorii debutanţi să ia salarii duble faţă de salariul minim pe economie prin noua salarizare unitară.
„Am lucrat pe mai multe variante de lege, că dacă stăm să ne gândim bine e varianta 284 din perioada domnului Boc, pe urmă varianta doamnei Rovana Plumb, pe urmă numeroasele variante ale guvernului Cioloş. Acum discutăm o nouă variantă, aşteptăm să vedem care e conţinutul acestei variante, care sunt salariile preconizate pentru sistemul de învăţământ universitar şi preuniversitar, în câte etape vor fi acordate creşteri salariale, dacă vor exista aceste creşteri. Deci vedem care sunt datele tehnice şi vedem în ce măsură Ministerul Muncii a ţinut cont de propunerile federaţiilor sindicale reprezentative. Noi ne-am dorit foarte mult ca salariile debutantului în învăţământul preuniversitar, cel puţin, cu studii superioare de lungă durată, să fie dublul salariului minim pe economie, asta dacă ne dorim ca educaţia să devină un domeniu atractiv şi din punct de vedere salarial pentru cei care îşi doresc o carieră didactică. Ne-am mai dori si ca salarizarea să nu depindă exclusiv de vechime. Nu e normal să aştepţi peste 40 de ani ca să obţii un salariu maxim în învăţământ. Am propus ca după 25 de ani în învăţământul preuniversitar să poţi ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă. E bine să existe un fond de premiere de 5% la dispoziţia unităţilor de învăţământ şi pe baza unor criterii foarte clare să poţi face acele diferenţieri salariale”, a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, înainte de negocieri. Detalii, aici.