Noua lege a salarizării. Cât vor câştiga bugetarii din Educaţie, Sănătate sau Poliţie

Proiectul noii Legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie şi Sănătate, dar şi măsuri de încurajare pentru cei care sunt dispuşi să lucreze în zone geografice defavorizate. În cazul poliţiştilor, misiunile speciale sau periculoase sunt cele care aduc sporuri însemnate.
Filip Stan
14 iul. 2015, 09:55
Noua lege a salarizării. Cât vor câştiga bugetarii din Educaţie, Sănătate sau Poliţie

Anexele proiectului prezintă veniturile minime şi maxime de care pot dispune bugetarii, în funcţie de studii, merite, vechime sau condiţii de muncă. În învăţământul superior, meritele pot fi recompensate din fondurile instituţiei, notează jurnalul.ro.

Un medic primar dintr-o unitate clinică va avea un salariu cuprins între 5.636 de lei şi 7.018 lei, potrivit proiectului legislativ. Fiecare funcţie este prevăzută cu cinci grade în care salariul de bază variază între cele două sume. O soră medicală poate avea un salariu cuprins între 1.947 de lei şi 2.424 de lei.

Pentru personalul medical care lucrează în unităţi unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, angajaţii pot opta fie între sporul de muncă de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de bază.

Pentru zilele de weekend sau de sărbători legale lucrate, plata se dublează. De asemenea, cei care lucrează în condiţii periculoase – în locuri cu surse de radiaţii – pot beneficia de sporuri de până la 30% din salariul de bază. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, va fi încadrat cu un salariu de 1.923 de lei, în timp ce un profesor cu gradul întâi, cu o vechime de 40 de ani, va putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei.

Proiectul legislativ prevede şi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru profesorii care acceptă să lucreze în loca-lităţi izolate. Statutul de localitate izolată va fi stabilit printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucrează în învăţământul special vor obţine o majorare cu 15% a salariului de bază.

Profesorii vor obţine salariul şi în funcţie de gradaţia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. În caz de deces, familia profesorului va fi compensată cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

În administraţia publică, un simplu „operator, controlor de date”, cu studii medii, va avea un salariu cuprins între 1.558 şi 1.940 de lei, în timp ce un director de serviciu, direcţie, filială va avea un salariu între 6.000 şi 7.000 de lei. Şi aici, angajaţii care acceptă să lucreze în zone izolate, stabilite ca atare prin hotărâre de Guvern vor beneficia de un spor de până la 20% din salariul de bază.

Persoanele încadrate în funcţii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel până la expirarea unei perioade cuprinse între şase luni şi un an, urmând să dea apoi un examen de promovare în funcţia, gradul sau treapta profesională imediat superioară.

Proiectul legislativ prevede o majorare cu 12,5% a salariilor personalului din penitenciare. În ce-i priveşte pe poliţişti, un agent cu studii medii va avea un salariu de 1.617 lei, în timp ce un comisar va avea un salariu cuprins între 2.864 de lei şi 3.125 de lei. Poliţiştii vor beneficia, însă, de diferite sporuri în funcţie de periculozitatea misiunilor lor.

Pentru cei implicaţi în misiuni speciale (definite ca atare de superiorii din instituţie) bonusurile pot urca până la 50% din salariul de bază.

CITEŞTE ŞI EXCLUSIV: Salariile bugetarilor vor creşte cu până la 70% în următorii trei ani

De asemenea, la pensionare, un poliţist va primi un ajutor de 20 de salarii de bază. Proiectul legislativ este încă în faza iniţială, urmând să capete o formă după negocierile cu sindicatele şi verificările în comisiile parlamentare Impactul bugetar nu a fost încă stabilit.

Preşedintele Comisiei de Muncă din Senat, senatorul Liviu Pop, a anunţat recent că fondul de salarii pentru 2016, când majorările ar trebui să intre în vigoare, ar putea fi suplimentat cu nouă miliarde de lei faţă de 2015 (de la 49 la 58 de miliarde). Exceptând angajaţii companiilor controlate de stat, numărul de bugetari din România este de 1.186.000, potrivit Ministerului Muncii.

Pragul maxim de salarizare în funcţiile înalte poate fi atins de angajaţii cu studii superioare de lungă durată. 4 ani sau 3 ani de facultate, după sistemul Bologna, sunt consideraţi studii superioare de scurtă durată.

Poliţie
Chestor general: min. 7.070 – max. 7.479
Chestor-şef: min. 6.143 – max. 6.874
Comisar: min. 2.864 – max. 3.125
Inspector: min. 1.947 – max. 2.141
Agent de poliție: 1.617

Administraţia Publică Centrală
Secretar general: min. 8.607 – max. 9.631
Şef de departament: min. 8.369 – max. 9.364
Şef de serviciu: min. 6.874 – max. 7.692
Consilier, expert: min. 3.994 – max. 4.973

Solde pentru poliţişti
Agent-şef principal – 287 lei
Agent-şef – 277 lei
Agent-şef adjunct – 267 lei
Agent principal – 257 lei
Agent – 247 lei

Sănătate
Medic primar: min. 5.636 – max. 7.018
Medic specialist: min. 3.664 – max. 4.563
Medic rezident anul VI-VII: min. 3.409 – max. 4.245
Manager spital: min. 9.364 – max. 9.905

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
WhatsApp, două modificări revoluționare. Toți utilizatorii sunt afectați
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Rusia a lansat o rachetă hipersonică asupra orașului Dnipro, Ucraina
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili