UPDATE: Proiectul legii salarizării unitare a fost înregistrat luni la Senat, el fiind semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect, care a fost depus de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
Ministrul preciza luni, la finalul ședinței grupului senatorilor PSD, că parlamentarii au depus mai multe amendamente la acest proiect de act normativ, dar acestea „nu modifică sub nicio formă esența legii”.
UPDATE: Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că proiectul legii salarizării va fi depus luni la Parlament, precizând că amendamentele aduse de unii parlamentari „nu modifică esența” actului normativ.
„Încă se strâng semnături, nu m-a interesat foarte tare, pentru că peste o oră, din câte știu, se depune legea și atunci, abia atunci, o să-mi parvină toate semnăturile și de la Senat și de la Cameră. (…) Au mai fost făcute modificări, dar nu de substanță, ne-au venit câteva zeci de amendamente de la parlamentari. Ne-am mai uitat peste ele, la unele am considerat că nu modifică sub nicio formă esența legii. (…) La nivel de coeficienți nu am mai lucrat”, a spus ministrul, la finalul ședinței grupului senatorilor PSD, la care a participat.
Referitor la criticile liberalilor conform cărora nu există un algoritm de calcul al salariului minim, Vasilescu a susținut că acesta există, iar cei de la PNL nu au citit proiectul.
„Există un algoritm foarte clar de calcul. M-am uitat și eu la foarte multe dintre lucrurile pe care le-au reproșat în dezbaterea publică. Mi-am dat seama că nici măcar nu au citit legea și probabil când va veni în Parlament și vor avea ocazia să o dezbată vor fi obligați să o și citească”, a susținut ministrul Muncii.
„Depunem azi proiectul. Nu sunt modificări de substanţă. Am primit amendamente, dar nu ridică mari probleme. Sunt pralamentari care nu au apucat să semneze”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor, însă salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022 deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.
Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Proiectul de lege privind salarizarea unitară urmează să fie semnat de către liderii coaliţiei de guvernare şi parlametarii PSD, urmând a se constitui în iniţiativă parlamentară.
Ministrul Muncii a estimat că preşedintele Klaus Iohannis ”nu va risca” să ceară reexaminarea legii tocmai pentru că primele majorări se fac de la 1 iulie. ”Teoretic nu ar avea niciun motiv să nu o promulge pentru că este vorba de creşteri de venituri ale românilor, mai ales că trecem printr-o dezbatere amplă în Parlamentul României (…) Noi luăm în calcul inclusiv ca legea să fie atacată la CCR”, a mai spus Vasilescu.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Liviu Dragnea a spus că după preşedinte vor urma salariile premierului, preşedintelui Senatului, al Camerei şi preşedintelui ÎCCJ.
„Salariul preşedintelui ÎCCJ azi, acum în plată, este mare, şi aici eu am o problemă. Dacă noi ne aliniem aici, asta înseamnă că toate salariile vor creşte. Eu nu prea sunt de acord cu asta”, a spus Dragnea.
Cât vor câştiga toate categoriile de bugetari, incluzând medicii şi asistenţii, profesorii şi învăţătorii, militarii sau procurorii, aşa cum reiese dintr-o prezentare a legii salarizării unitare făcută publică de liderul PSD, Liviu Dragnea.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Liviu Dragnea a arătat că le-a transmis colegilor din PSD care lucrează a proiectul de lege că îşi doreşte ca alinierea să se facă „în jos”.
„Eu le-am spus: Mergem mai jos. Dacă mergem mai jos, parlamentarii vin sub cei care lucrează în Parlament, sub funcţionarii parlamentari. Se ajunge iar în situaţia în care secretarii de stat iau mai puţin decât funcţinarii care lucrează în ministere”, a arătat Dragnea.
El a spus că altă discuţie vizează punerea miniştrilor pe acelaşi prag de salarizare cu parlamentarii, aceste categorii urmând să aibă un indice de salarizare de 5,6 sau 7 sau 8 X salariul minim pe economie.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Liviu Dragnea: Proiectul de lege privind salarizarea unitară este gata. Joi îl semnăm la CExN
„Azi proiectul de lege al salarizării e gata. Urmează ca joi, poate de mâine (miercuri, n.r.) ministrul Muncii să meargă la Parlament să strângă semnăturile. Joi va fi semnat de liderii coaliţiei şi de parlamentari. Îl invit joi pe preşedintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, a spus Dragnea la Antena 3.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Dragnea a precizat că proiectul de lege se va constitui în iniţiativă parlamentară şi nu iniţiativă a Guvernului, pentru a câştiga timp din punct de vedere al procedurilor parlamentare.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Directorii SIE, SRI si STS vor castiga 10.730 lei brut, acelasi venit urmand sa il aiba si secretarii de stat, au precizat surse din conducerea PSD, pentru News.ro.
In ceea ce priveste Institutia Prefectului, prefectul va avea un salariu de 10.730 lei, iar subprefectul – 10.150 lei.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. De asemenea, presedintele Consiliului Legislativ, Avocatul Poporului, seful Curtii de Conturi, secretarul general al Guvernului, consilierii prezidentiali si presedintele Consiliului Concurentei vor castiga lunar 14.500 lei. Aceleasi venituri le vor avea si presedintele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si seful Autoritatii Electorale Permanente.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Referitor la functiile din Parlamentul Romaniei, vicepresedintii Camerei Deputatilor si Senatului vor avea un salariu lunar de 14.500 lei, secretarii, chestorii si liderii grupurilor parlamentare – 13.630 lei, presedintii Comisiilor permanente – 12.615 lei, vicepresedintii acestor comisii – 12.180 lei, in timp ce senatorii si deputatii vor castiga 11.600 lei.
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Ce salarii vor avea toţi bugetarii. GRILELE de SALARIZARE
NOUA LEGE A SALARIZĂRII BUGETARILOR. Primele date oficiale din proiectul legii salarizării au fost făcute publice de şeful PSD, Liviu Dragnea. Principiul Legii Salarizării Unitare arată că la funcţii egale, cu studii egale şi muncă egală vor fi acordate salarii egale. Totusi, două mari instituţii publice din România nu vor respecta acest principiu, salarizarea urmând să fie făcută după alte considerente. Conform documentelor, sunt prevăzute creşterile salariale în 2020 şi 2022, raportat la cât se câştigă acum în mediul bugetar. Detalii, aici.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Vicepresedintii Curtii de Conturi, Consiliului Concurentei si ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii vor avea, potrivit noului proiect al legii salarizarii unitare, un venit de 13.050 lei, iar secretarul general adjunct al Guvernului si consilierii de stat – 10.730 lei.
Totodata, vicepresedintii AEP si ANI vor castiga lunar 10.730 lei.
LEGEA SALARIZĂRII UNITARE. Presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si directorul general al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat vor avea un salariu de 11.600 lei.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizarii unitare, in forma agreata de coalitia guvernamentala.