Ministerul Muncii a finalizat noua lege a salarizării, însă este un adevarat scandal. In timp ce guvernanţii au început deja negocierile cu cei de la Comisia Europeană, sindicalistii se revoltă si spun ca nu au fost consultati. Potrivit noii legi, multe categorii de la stat vor avea parte de cresteri substanţiale. Insa, Guvernul trebuie să facă rost şi de banii necesari pentru a aplica aceste creşteri.
Ministrul Muncii anunță schimbări majore pentru români odată cu implementarea noii legi a salarizării. Aceasta ar putea fi implementată începând chiar cu prima parte a anului 2025.
Simona Bucura-Oprescu a explicat ce se va întâmpla cu salariile celor aflați în sectorul public. Ministrul Muncii a subliniat că niciun salariu din sectorul public nu va înregistra scădere odată cu implementarea noii legi.
Salarii bugetari 2024. Cartel ALFA anunţă că lefurile se negociază cu Comisia Europeană, nu cu sindicatele
De asemenea, pentru administrația publică locală se va implementa o grilă flexibilă și o componentă axată pe performanță. Obiectivul principal este să se încurajeze creșterea nivelului de performanță în sistemul public.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.
Mai mulți români se vor bucura de o schimbare majoră. Creșterea veniturilor bugetarilor este necesară din cauza lipsei de personal în anumite domenii. Acesta lipsă este cauzată de nivelul scăzut al veniturilor. În acest sens, odată cu intrarea noii legi în vigoare, vor avea loc mai multe modificări.
Ce venituri cred românii că ar trebui să aibă pentru un trai bun. ”În Spania și Italia au mâncare mai ieftină decât în România. Salariile sunt clar mai mari”
Angajații din domeniul IT care lucrează în sectorul public ar putea beneficia de salarii similare cu cele din sectorul privat. Astfel, ei ar putea primi măriri consistente prin noua lege, adică de peste dublul veniturilor actuale, mai notează sursa citată.
Ministrul Muncii precizează că nu se vor înregistra scăderi la niciun salarii. Obiectivul principal al noii legi este asigurarea unor venituri decente și echitabile pentru toate categoriile de angajați din sectorul public.
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, explică ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Noua lege a salarizării aduce mai mulți bani și pentru medici.
Gărzile acestora vor fi mai bine plătite, iar performanța ar putea fi evaluată în funcție de numărul de servicii medicale furnizate. În ceea ce privește administrația publică locală, modificările aduse vor avea un impact semnificativ. „Pentru administrația publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile.
În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreședintelui viceprimarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administrația locală”, potrivit ministrului Muncii.
Se estimează că legea salarizării va avea un impact bugetar mai mare decât legea pensiilor. Este vorba de peste 10 miliarde de lei, mai notează sursa citată.
România se împrumută pentru a plăti salariile la nivelul actual
Romania se imprumuta acum pentru a plati pensiile si salariile. Insa, in 2025, exact aceste imprumuturi vor duce la inghetarea veniturilor. Totul din cauza ca datoria tarii a ajuns la un nivel record, iar Comisia Europeana pune o presiune in plus pe guvernanti.
Datoria publică a României a ajuns la peste 841 miliarde lei în februarie 2024 și a depășit 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Este cel mai înalt nivel al datoriei publice, atins pe fondul împrumuturilor pe care Ministerul Finanțelor le-a făcut în primele luni ale anului în contul nevoii de finanțare pentru întregul an. Toate aceste imprumuturi au loc și pe fondul avansului luat de cheltuielile fixe cu salariile și pensiile. Cu alte cuvinte, Guvernul se imprumuta pentru a sustine plata pensiilor și salariilor. Mai mult, practica va continua având în vedere ca urmează noi majorari de salarii pentru unii angajați de la stat, iar în luna septembrie, statul trebuie sa plătească pensiile recalculate, anunţă România TV.
Românii, datori vânduți. Pensiile și salariile riscă să fie înghețate până la final de an
Toate aceste măsuri vin la pachet cu un impact bugetar pe care statul nu poate sa îl sustina fără a se imprumuta. Însă, exact aceste imprumuturi vor bloca pe viitoare orice majorare de venituri. Și asta pentru ca, cu cât datoria publica este mai mare, guvernul este obligat sa înghețe pensiile și salariile. Și, în ultima instanța, sa le taie. Și nu trebuie sa uitam ca cei de la Comisia Europeana stau cu ochii pe guvern și cer reducerea deficitului. În caz contrar, suntem amenintati ca ni se vor bloca fondurile europene.